ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ


Από τις διακοπές του ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποίησε ομιλία για την κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και για τη δολοφονία 18χρονου από πυρά αστυνομικού – Το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

 

Λίγες ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Μιζούρι των ΗΠΑ έπειτα από το θάνατο 18χρονου αφροαμερικανού από πυρά αστυνομικού και ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποίησε δηλώσεις από τη βίλα Μάρθας Βίνεγιαρντ όπου διανύει τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Ο Ομπάμα τόνισε πως πρέπει να γίνουν βήματα προόδου, προσθέτοντας πως είχε συνομιλίες με τους αρμόδιους, για τη διερεύνηση του θανάτου του Μάικλ Μπράουν, ενώ επισήμανε πως πρέπει να γίνει οτιδήποτε δυνατό ώστε να μην κλιμακωθεί η κατάσταση στο Μιζούρι.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επικοινωνία με τον κυβερνήτη του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, σχετικά με τη δολοφονία του 18χρονου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε ο Ομπάμα, ο οποίος έκανε λόγο για «τραγικές συνθήκες» υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Μπράουν.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για βία κατά της αστυνομίας και για όσους αρπάζουν την ευκαιρία για επεισόδια και λεηλασίες, αλλά ούτε και δικαιολογία για την αστυνομία να συλλαμβάνει δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους, επισήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Τώρα πρέπει να θρέψουν οι πληγές και ήρθε η στιγμή που πρέπει να επανέλθει η ηρεμία στο Φέργκιουσον», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την κρίση στο βόρειο Ιράκ και τη σφαγή των Γιαζιντιτών και την προσπάθεια των εκτοπισμένων στις ορεινές περιοχές της Σιντζάρ να ξεφύγουν από τη βία των τζιχαντιστών του Ιρακινού Κράτους, ο Ομπάμα δήλωσε πως συνεχίζεται με επιτυχία η  επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ.

Ενημέρωσε, δε, για τη σφαγή των Γιαζιντιτών από τους τζιχαντιστές και τόνισε πως για αυτό το λόγο «η Αμερική βοηθάει».

Τόνισε πως έχουν σταλεί τρόφιμα και νερό στους εκτοπισμένους, ενώ επισήμανε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις των εξτρεμιστών του ΙΚΙΛ, ώστε να καταφέρουν να διαφύγουν τα μέλη της μειονότητες των Γιαζιντιτών.

Πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι καλύτερη στην ορεινή περιοχή της Σιντζάρ και για αυτό ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι περήφανος.

Απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων και δήλωσε πως σύντομα οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι θα συνεργαστεί με τους εταίρους ώστε να βοηθηθούν όσοι υποφέρουν, εκ των οποίων και Χριστιανοί.

«Θα συνεχίσουμε τις αεροπορικές επιδρομές για την προστασία των Αμερικανών στο σημείο. Καλούμε τους Ιρακινούς να ενωθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σύμβουλο του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ ώστε να «βοηθήσουν στη διαφυγή των χιλιάδων Γιαζιντιτών που έχουν παγιδευτεί».

Σύμφωνα με το Associated Press ο Ομπάμα μελετά στρατιωτικές επιλογές για την ενίσχυση των προσφύγων, οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

«Πρέπει να υπάρξει μία λύση διαρκείας ώστε ο πληθυσμός να μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία όπου μπορεί να λάβει μόνιμη βοήθεια», δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς από τη βίλα όπου παραθερίζει η οικογένεια Ομπάμα.

Παρόλα αυτά, τόνισε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ ώστε να εμπλακούν στις συγκρούσεις ανάμεσα στους μαχητές του ΙΚΙΛ και τον ιρακινό στρατό.

«Δεν πιστεύουμε πως τα αμερικανικά στρατεύματα θα εμπλακούν σε θέση μάχης στο Ιράκ. Αφορά σε μία δύσκολη πρόκληση για να μετακινηθούν σε ασφαλέστερη τοποθεσία οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κίνδυνο στα βουνά», επισήμανε ο Ρόουντς.

 

 

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact