ΕΛΛΑΔΑ

Ώρα να βγει μπροστά ο Τσιόδρας

Τεράστιες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία προκαλεί η στάση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Η αρμόδια επιτροπή που αξιολογεί τα δεδομένα και προτείνει τα μέτρα στην κυβέρνηση, έχει αλλάξει πολλές φορές αποφάσεις ενώ το γεγονός ότι δεν ακολουθείται μία κοινή γραμμή σε όλες τις αποφάσεις γεννά ερωτηματικά.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο όταν δεν αποφάσισε lockdown στην Αττική, που τελικά έγινε πραγματικότητα λίγα 24ωρα αργότερα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ήρθαν και οι δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου για τη συνολική λειτουργία της επιτροπής.

«Η Επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στη μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων» είπε η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σε παρέμβασή της σε διαδικτυακή συζήτηση.

Εδώ και εβδομάδες μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν από την επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά.

Είναι φανερό ότι με την ελληνική κοινωνία να έχει κουραστεί από τα συνεχή μέτρα και τον εγκλεισμό, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Με το κλίμα να είναι τεταμένο, ο Σωτήρης Τσιόδρας πρέπει να βγει μπροστά.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, οφείλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς την επιστημονική κοινότητά σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία. Αυτό επισημαίνουν άλλωστε και πολλοί συνάδελφοι του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Μανώλης Δερμιτζάκης. «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», σημείωσε ο καθηγητής γενετικής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact