ΕΛΛΑΔΑ

Ώρα να βγει μπροστά ο Τσιόδρας

Τεράστιες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία προκαλεί η στάση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Η αρμόδια επιτροπή που αξιολογεί τα δεδομένα και προτείνει τα μέτρα στην κυβέρνηση, έχει αλλάξει πολλές φορές αποφάσεις ενώ το γεγονός ότι δεν ακολουθείται μία κοινή γραμμή σε όλες τις αποφάσεις γεννά ερωτηματικά.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο όταν δεν αποφάσισε lockdown στην Αττική, που τελικά έγινε πραγματικότητα λίγα 24ωρα αργότερα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα ήρθαν και οι δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου για τη συνολική λειτουργία της επιτροπής.

«Η Επιτροπή ενώ στην αρχή είχαμε πάρει τον σωστό δρόμο κάπου στη μέση τον χάσαμε και τώρα δεν μπορούμε να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας. Γίνονται κάποιες προσπάθειες και δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικές θα είναι. Η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι έχουμε κουραστεί. Οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες με πολλές συζητήσεις και πολλά θέματα και ενδεχομένως αυτό να μας οδηγεί σε λάθος αποφάσεις και στην λάθος μεταφορά αυτών των αποφάσεων» είπε η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» σε παρέμβασή της σε διαδικτυακή συζήτηση.

Εδώ και εβδομάδες μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν από την επιτροπή να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά.

Είναι φανερό ότι με την ελληνική κοινωνία να έχει κουραστεί από τα συνεχή μέτρα και τον εγκλεισμό, ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Με το κλίμα να είναι τεταμένο, ο Σωτήρης Τσιόδρας πρέπει να βγει μπροστά.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, οφείλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προς την επιστημονική κοινότητά σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία. Αυτό επισημαίνουν άλλωστε και πολλοί συνάδελφοι του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ένας από αυτούς είναι και ο Μανώλης Δερμιτζάκης. «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», σημείωσε ο καθηγητής γενετικής.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact