ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στη «Ζούγκλα» του Καλαί -Εκκενώνουν μέρος του καταυλισμού, πρόσφυγες έβαλαν φωτιά στις σκηνές [εικόνες]

Φωτιά άρχισαν να βάζουν στις σκηνές τους οι πρόσφυγες στη «Ζούγκλα» του Καλαί, καθώς από το πρωί η αστυνομία προσπαθεί να εκκενώσει το νότιο μέρος του καταυλισμού που υπάρχει εκεί.

Οι αρχές επιστράτευσαν μπουλντόζες και ομάδες κατεδάφισης για τη διάλυση των αυτοσχέδιων καταλυμάτων. Με την κατάσταση τεταμένη, συνελήφθη μία Βρετανίδα- μέλος των ακτιβιστών «Χωρίς Σύνορα», τους οποίους οι Γάλλοι κατηγορούν ότι ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να επιτίθενται στην αστυνομία.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα, με τους αστυνομικούς να λένε στους πρόσφυγες που διέμεναν στο νότιο τμήμα του καταυλισμού ότι πρέπει να φύγουν, διαφορετικά θα συλληφθούν, όπως ανέφεραν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Την ίδια ώρα, αστυνομικά οχήματα παρατάχθηκαν στην περίμετρο του καταυλισμού.

Η γαλλική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «ανθρωπιστική επιχείρηση» την απομάκρυνση των έως και 1.000 προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στη Βρετανία και διαβεβαιώνουν ότι θα τους προσφερθεί κατάλυμα στα κοντέινερ που πρόσφατα μεταφέρθηκαν σε κοντινό σημείο, ή σε προσφυγικά κέντρα σε άλλα σημεία της χώρας.

Ομως, πολλοί από τους πρόσφυγες δεν θέλουν να φύγουν από εκεί, γιατί η προϋπόθεση για να μπουν στα κοντέινερ είναι να τους πάρουν τα αποτυπώματα. Η επιχείρηση πήρε το «πράσινο φως», έπειτα από απόφαση δικαστή στη Λιλ την προηγούμενη Πέμπτη ο οποίος έδωσε την έγκρισή του.

Χιλιάδες μετανάστες από το Αφγανιστάν και τη Συρία έχουν καταλήξει στο Καλαί τον τελευταίο χρόνο. Οι περισσότεροι προσπαθούν να σκαρφαλώσουν παράνομα σε τρένα ή φορτηγά τα οποία κατευθύνονται στη Βρετανία, όπου ελπίζουν να κάνουν μία νέα αρχή. Η παρουσία τους έχει προκαλέσει εντάσεις με τμήμα του τοπικού πληθυσμού και πλέον είναι μόνιμη η αστυνομική παρουσία στο σημείο.

Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact