ΕΛΛΑΔΑ

Οργή Βαρώτσου: Καλλιτεχνικό έγκλημα η πρόταση Ζορμπά για τον Δρομέα -Είμαι εμβρόντητος, σε σοκ

Σάλος έχει προκληθεί από χθες όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και της κυβέρνησης να μεταφερθεί ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου, το εμβληματικό γλυπτό της Αθήνας που βρίσκεται από το 1994 έξω από το ξενοδοχείο Hilton, στα Σκόπια και να τοποθετηθεί στη θέση του ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από αυτά που είχαν πλημμυρίσει τα προηγούμενα χρόνια την πρωτεύουσα της γείτονος. 

Την είδηση έκανε γνωστή ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο Κώστας Βαρώτσος χθες. Οπως είπε τον κάλεσε σε ραντεβού η κυρία Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο όπου του ανακοίνωσε την πρότασή της. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων και στον ίδιο ο οποίος έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε με άκομψο τρόπο τον κ. Βαρώτσο βγάζοντας ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι δεν συζητήθηκε ποτέ τέτοιο θέμα! 

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε σήμερα το πρωί σε εκπομπή στο ΣΚΑΪ ο ίδιος ο καλλιτέχνης, δηλώνοντας στενοχωρημένος, σοκαρισμένος και εμβρόντητος, τόσο για την πρόταση που του έγινε από την κυρία Ζορμπά, όσο και από το γεγονός ότι προσπάθησαν να τον διαψεύσουν και να τον βγάλουν τρελό! 

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στο ραντεβού με την κυρία Ζορμπά την περασμένη Παρασκευή, ο Κώστας Βαρώτσος είπε: 

«Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει αυτή την ιδέα, η οποία ήταν δική της και κάποιων άλλων, να μεταφέρουμε τον δρομέα στα Σκόπια και να μεταφέρουμε εδώ κάποιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Της απάντησα ”μένω εμβρόντητος”». 

Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κυρία Ζορμπά: «Της είπα έχετε ζήσει την ιστορία του δρομέα. Προσπαθύμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Ελληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».

Διευκρίνισε δε ότι ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια «γιατί έχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύεω πάνω σε αυτό σε αυτές τις αξίες. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά αυτό είναι έγκλημα», συνέχισε. 

Ο κ. Βαρώτσος, εξήγησε ότι κατάλαβε ότι αυτός ήταν ο λόγος που έγινε το ραντεβού τους αν και ακολούθως συζήτησαν και κάποια άλλα θέματα που άπτονται των εικαστικών. 

Ο εικαστικός ανέφερε ακόμη ότι δεν αμφισβητήθηκε μόνο το περιερχόμενο της συζήτησής τους αλλά και το ίδιο το ραντεβού! Οπως είπε ναι μεν στο γραφείο ήταν οι δυο τους, με την γραμματέα της υπουργού να βρίσκεται απέξω, αλλά «ευτυχώς» όπως είπε, προηγουμένως ήταν εκεί τα παιδιά της Μπιενάλε και τον είδαν. 

Στην ερώτηση πώς εξηγεί τη διάψευση της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, ο Κώστας Βαρώτσος απάντησε περιεκτικά: «Εχω πέσει από τα σύννεφα διότι όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το εξηγήσω. Θα είναι δύσκολο να με βγάλουν τρελό γιατί με ξέρει πολύς κόσμος και ξέρουν ότι δεν είμαι τρελός! Ολο αυτο που έγινε προσβάλλει όλη τη δική μου ηθικη υπόσταση. Είναι πολύ σοβαρό, γιατί είναι ψέμα. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει κάποιος από το να πει ψέμα».  

Και συνέχισε ο κ. Βαρώτσος: «Εμεινα εμβρόντητος δύο φορές με την πρόταση και με τη διάψευση η οποία πραγματικά χαρακτηρίζει την πολιτική κατάσταση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Εχω στνεοχωρηθεί παρα πολύ είμαι σοκαρισμένος, δεν συνηθιζω να συμμετέχω σε τέτοια πράγματα, δεν είμαι πολιτικός, δεν θέλω να ασχοληθώ με τα τρέχονται θέματα». 

Κατέληξε, πάντως, κατευνάζοντας την ανησυχία που προκλήθηκε στους Αθηναίους από χθες, ότι θα χάσουν τον Δρομέα, λέγοντας: «Διαβεβαιώνω τους Αθηναίους ότι ο Δρομέας θα μείνει στο κέντρο της Αθήνας γιατί έχει σηκωθεί ένα σύννεφο αγάπης προς το έργο και προς τα εμένα και γιατί για να μετακινηθεί πρέπει να δώσω εγώ την άδεια που έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν τη δίνω». 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact