ΚΟΣΜΟΣ

Όταν δεν έγραφε προφητείες, ο Νοστράδαμος έφτιαχνε… ζελεδάκια

Ο τσελεμεντές του περιείχε συνταγές για γλυκά, μαρμελάδες, ακόμα και θεραπείες για την πανούκλα!

Ο ξακουστός γάλλος «προφήτης» Μισέλ ντε Νοστρεντάμ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς τα αινιγματικά γραπτά του αναλύονται ακόμα και σήμερα.

Μπορεί βέβαια οι «Προφητείες» του 1555 να είναι το γνωστότερο έργο του, στο οποίο τσαλαβουτούν οι ερευνητές για να βρουν τα πάντα γραμμένα, ο Νοστράδαμος είχε ωστόσο μία ακόμα μαγική ικανότητα, σαφώς λιγότερο γνωστή: τη ζαχαροπλαστική!

Ήταν το 1552 όταν κυκλοφόρησε το πόνημά του «Traité des fardements et confitures» (Πραγματεία περί καλλυντικών και μαρμελάδων), στο οποίο μοιράζεται την άγνωστη αυτή πτυχή των ερευνών του. Το βιβλίο δεν προέκυψε φυσικά από το πουθενά, καθώς μέσα στις πολλές ιδιότητές του ήταν και φαρμακοποιός και ο πειραματισμός ήταν έτσι σε ημερήσια διάταξη για τον ίδιο.

Μόνο που έχει βάλει εκεί μέσα τα πάντα, από φάρμακα και θεραπείες μέχρι γλυκίσματα και συμβουλές ομορφιάς. Μιλάμε όμως για εποχές που, όπως μας λέει το «Oxford Companion to Sugar and Sweets», η ζάχαρη ήταν τόσο ακριβή και σπάνια που θεωρούνταν σωστό φάρμακο, με τους γιατρούς να τη χορηγούν «για να θερμαίνεται το σώμα ή ως αποδοτικό καθαρτικό».

Σήμερα πολλές από τις συνταγές του θεωρούνται δηλητηριώδεις, όταν προτείνει για παράδειγμα την αλισίβα για ξανθές ανταύγειες στα γυναικεία μαλλιά ή θρυμματισμένους κρυστάλλους για τη λεύκανση των δοντιών! Ακόμα και για το μούσι είχε μια λύση, για να γίνει σκουρότερο και πιο μαλακό, την ανάμειξη σαπουνιού με στάχτες και εκχύλισμα καρυδιού.

modpsottr3

Εκεί που τα έδωσε όλα ήταν όμως τα ζελέ. Σε ένα από αυτά, ένα πραγματικό ερωτικό φίλτρο δηλαδή, μας λέει να αναμείξουμε το αίμα εφτά αρσενικών σπουργιτιών με κανέλα και μήλα! Το σιρόπι που θα προκύψει από την παρασκευή, μας λέει, το βράσιμο δηλαδή του μείγματος, πρέπει να αποθηκευτεί σε χρυσό ή ασημένιο δοχείο. Κι αν γίνουν όλα σωστά, τότε το ζελέ αυτό της αγάπης θα είναι τόσο ισχυρό που θα σε ερωτευτεί το αντικείμενο του πόθου σου με την πρώτη ματιά.

Οι άλλες συνταγές του είναι πάντως πιο «πεζές» και σίγουρα βρώσιμες, καθώς θυμίζουν πολύ τις σύγχρονες μαρμελάδες και τα ζελέ φρούτων. Και μας λέει μάλιστα πως ένα ζελέ είναι έτοιμο όταν το βάλουμε στο πιάτο και το γυρίσουμε ελαφρώς και εκείνο παραμείνει ακίνητο στη θέση του.

Οι συνταγές του όμως, ειδικά όσες περιέχουν την πανάκριβη ζάχαρη, είναι αποκλειστικά για ευγενείς και βασιλιάδες. Αυτοί μπορούν να δαπανήσουν τις μικρές περιουσίες για την παρασκευή τους και αυτοί μπορούν να απολαύσουν τα ζελέ ως βασιλιάδες. Τα ζελέ του είχαν μάλιστα και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς άλλα ήταν για να ρίχνουν τον πυρετό και άλλα ολότελα αφροδισιακά.

Ακόμα και αμυγδαλωτά περιέχει ο τσελεμεντές του Νοστράδαμου, ένα «ταπεινό», όπως λέει, έδεσμα, το οποίο έχει παρατηρήσει όμως πως ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πώς να φτιάχνει. Και μετά το έριξε στις προφητείες…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact