ΚΟΣΜΟΣ

Όταν δεν έγραφε προφητείες, ο Νοστράδαμος έφτιαχνε… ζελεδάκια

Ο τσελεμεντές του περιείχε συνταγές για γλυκά, μαρμελάδες, ακόμα και θεραπείες για την πανούκλα!

Ο ξακουστός γάλλος «προφήτης» Μισέλ ντε Νοστρεντάμ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς τα αινιγματικά γραπτά του αναλύονται ακόμα και σήμερα.

Μπορεί βέβαια οι «Προφητείες» του 1555 να είναι το γνωστότερο έργο του, στο οποίο τσαλαβουτούν οι ερευνητές για να βρουν τα πάντα γραμμένα, ο Νοστράδαμος είχε ωστόσο μία ακόμα μαγική ικανότητα, σαφώς λιγότερο γνωστή: τη ζαχαροπλαστική!

Ήταν το 1552 όταν κυκλοφόρησε το πόνημά του «Traité des fardements et confitures» (Πραγματεία περί καλλυντικών και μαρμελάδων), στο οποίο μοιράζεται την άγνωστη αυτή πτυχή των ερευνών του. Το βιβλίο δεν προέκυψε φυσικά από το πουθενά, καθώς μέσα στις πολλές ιδιότητές του ήταν και φαρμακοποιός και ο πειραματισμός ήταν έτσι σε ημερήσια διάταξη για τον ίδιο.

Μόνο που έχει βάλει εκεί μέσα τα πάντα, από φάρμακα και θεραπείες μέχρι γλυκίσματα και συμβουλές ομορφιάς. Μιλάμε όμως για εποχές που, όπως μας λέει το «Oxford Companion to Sugar and Sweets», η ζάχαρη ήταν τόσο ακριβή και σπάνια που θεωρούνταν σωστό φάρμακο, με τους γιατρούς να τη χορηγούν «για να θερμαίνεται το σώμα ή ως αποδοτικό καθαρτικό».

Σήμερα πολλές από τις συνταγές του θεωρούνται δηλητηριώδεις, όταν προτείνει για παράδειγμα την αλισίβα για ξανθές ανταύγειες στα γυναικεία μαλλιά ή θρυμματισμένους κρυστάλλους για τη λεύκανση των δοντιών! Ακόμα και για το μούσι είχε μια λύση, για να γίνει σκουρότερο και πιο μαλακό, την ανάμειξη σαπουνιού με στάχτες και εκχύλισμα καρυδιού.

modpsottr3

Εκεί που τα έδωσε όλα ήταν όμως τα ζελέ. Σε ένα από αυτά, ένα πραγματικό ερωτικό φίλτρο δηλαδή, μας λέει να αναμείξουμε το αίμα εφτά αρσενικών σπουργιτιών με κανέλα και μήλα! Το σιρόπι που θα προκύψει από την παρασκευή, μας λέει, το βράσιμο δηλαδή του μείγματος, πρέπει να αποθηκευτεί σε χρυσό ή ασημένιο δοχείο. Κι αν γίνουν όλα σωστά, τότε το ζελέ αυτό της αγάπης θα είναι τόσο ισχυρό που θα σε ερωτευτεί το αντικείμενο του πόθου σου με την πρώτη ματιά.

Οι άλλες συνταγές του είναι πάντως πιο «πεζές» και σίγουρα βρώσιμες, καθώς θυμίζουν πολύ τις σύγχρονες μαρμελάδες και τα ζελέ φρούτων. Και μας λέει μάλιστα πως ένα ζελέ είναι έτοιμο όταν το βάλουμε στο πιάτο και το γυρίσουμε ελαφρώς και εκείνο παραμείνει ακίνητο στη θέση του.

Οι συνταγές του όμως, ειδικά όσες περιέχουν την πανάκριβη ζάχαρη, είναι αποκλειστικά για ευγενείς και βασιλιάδες. Αυτοί μπορούν να δαπανήσουν τις μικρές περιουσίες για την παρασκευή τους και αυτοί μπορούν να απολαύσουν τα ζελέ ως βασιλιάδες. Τα ζελέ του είχαν μάλιστα και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς άλλα ήταν για να ρίχνουν τον πυρετό και άλλα ολότελα αφροδισιακά.

Ακόμα και αμυγδαλωτά περιέχει ο τσελεμεντές του Νοστράδαμου, ένα «ταπεινό», όπως λέει, έδεσμα, το οποίο έχει παρατηρήσει όμως πως ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει πώς να φτιάχνει. Και μετά το έριξε στις προφητείες…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact