ΕΛΛΑΔΑ

Ουκρανία: Ακινητοποιημένο το ρωσικό κονβόι – Οι μάχες συνεχίζονται


Η οχηματοπομπή με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει σταθμευμένη στα σύνορα, η επιθεώρηση δεν έχει μέχρι στιγμής ξεκινήσει, ενώ οι συγκρούσεις στα ανατολικά συνεχίζονται

H οχηματοπομπή με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει σταθμευμένη σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ουκρανική μεθόριο, ενώ αναμένεται η επιθεώρησή της, την ώρα που ο αρχηγός των ανταρτών του Ντονέτσκ κατηγορεί το Κίεβο ότι καθυστερεί επίτηδες τα φορτηγά.

Το προπύργιο των ανταρτών, το Ντονέτσκ, το οποίο πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, «βρίσκεται σε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση και τη βοήθεια, που η Ρωσία μας στέλνει και την οποία εμείς δεν έχουμε ακόμα λάβει, την έχουμε ανάγκη όπως το οξυγόνο» δήλωσε ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, ο «πρωθυπουργός» των αυτονομιστών.

«Δεν είναι μόνο ο ουκρανικός στρατός που δεν θέλει να φθάσει σε εμάς η ανθρωπιστική βοήθεια και εγείρει εμπόδια προκειμένου εκείνη να φθάσει σε εμάς. Στην πραγματικότητα, (…) η ουκρανική κυβέρνηση την εμποδίζει εγείροντας κάθε πιθανό εμπόδιο, νόμιμο ή άλλο» υποστήριξε.

Τα περίπου 300 ρωσικά φορτηγά, που μεταφέρουν 1800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τη Μόσχα, παρέμεναν σταθμευμένα νωρίτερα σήμερα σε απόσταση σχεδόν 30 χιλιομέτρων από το συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ στη Ρωσία, στην περιοχή Καμένσκ- Σακτίνσκι, παρατήρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, γεγονός που σημαίνει ότι δε μετακινήθηκαν καθόλου από την περασμένη Πέμπτη.

Οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες και τελωνειακοί που βρίσκονται στο ρωσικό έδαφος δεν έχουν ξεκινήσει την επιθεώρησή τους, καθώς αναμένουν έγγραφα εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού που έχει αναλάβει τη διανομή της βοήθειας στα προπύργια των ανταρτών.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα έστειλε στις τελωνειακές αρχές της Ουκρανίας μία ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο των φορτηγών.

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που βρίσκεται στο σημείο, Πολ Πίκαρντ, εξήγησε από την πλευρά του ότι μια συνάντηση μεταξύ των τελωνειακών αρχών της Ρωσίας και των εκπροσώπων της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα έλεγχο στα ρωσικά φορτηγά, ενώ περιμένει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, στο Ντονέτσκ μία δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε κατά τη διάρκεια της νύχτας σδοφρά πυρά του πυροβολικού και εκρήξεις κοντά στις συνοικίες που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της πόλης.

Στο Λουγκάνσκ, το οποίο έχει περικυκλώσει και πολιορκεί ο ουκρανικός στρατός, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο σήμερα για μια «πολύ δύσκολη» ανθρωπιστική κατάσταση, καθώς η πόλη δεν έχει πια νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ενώ οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν διακοπεί εδώ και 2 εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact