ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία: Εξερράγη αστεροειδής πάνω από τον Ατλαντικό!

Διαστημικό αντικείμενο, πιθανώς μικρός αστεροειδής, εξερράγη στις 6 Φεβρουαρίου πάνω από τον Ατλαντικό, απελευθερώνοντας ενέργεια 13.000 τόνων ΤΝΤ, δηλαδή όσο η ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945!

Το περιστατικό έγινε γνωστό πολύ πρόσφατα από τη NASA, ενώ από νωρίς υπήρχαν υποψίες για το «πέρασμα» διαστημικού αντικειμένου πάνω από την Ινδία, το οποίο μπορεί τελικά να κατέληξε στον Ατλαντικό.

Στις 9 Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης είχαν δηλώσει πως «μία πτώση μετεωρίτη σημειώθηκε εντός πανεπιστημιούπολης… Από τον μετεωρίτη σκοτώθηκε πιθανότατα ένας οδηγός λεωφορείου στην Ινδία. Το θύμα υπέστη σοβαρά τραύματα και υπέκυψε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο». Ο θάνατος του ανθρώπου αυτού λόγω της πτώσης του μετεωρίτη δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επίσημα.

Η έκρηξη που έγινε στην ατμόσφαιρα, διαλύοντας τον βράχο, ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί έπειτα από εκείνη που είχε συμβεί πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013.

Μάλιστα, ήταν 40 φορές μικρότερη έναντι των 500.000 τόνων ΤΝΤ στο Τσελιάμπινσκ και σημειώθηκε σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αστεροειδής ίσως είχε διάμετρο πέντε έως επτά μέτρων.

Ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ

Ένα μοναδικό φαινόμενο σημειώθηκε πάνω από τα Ουράλια στην κεντρική Ρωσία, στα μέσα Φεβρουαρίου του 2013. Ένας μετεωροειδής με διάμετρο περίπου 17 μέτρων και μάζα περίπου 10.000 τόνων εισήλθε στην ατμόσφαιρα, μετατράπηκε σε βολίδα και εξερράγη σε ύψος 30 χιλιομέτρων, σχεδόν πάνω από την πόλη Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, περίπου 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν τότε, κυρίως λόγω θραύσης τζαμιών, ενώ κτήρια υπέστησαν υλικές ζημιές.

Στις 16 Οκτωβρίου 2013 ανασύρθηκε από τη λίμνη όπου είχαν πέσει θραύσματα του μετεώρου ένας μετεωρίτης βάρους 570 κιλών.

Το θραύσμα βρισκόταν σε βάθος 12 μέτρων και όταν ανασύρθηκε, έσπασε σε τρία κομμάτια. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν βρεθεί. Αποτελείται από χονδρίτη και βρέθηκαν σε αυτόν αρκετές ποσότητες μετάλλου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact