ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος συναγερμός μετά το πράσινο φως στον Ερντογάν για την Συρία

Έτοιμη η Άγκυρα για εισβολή στην περιοχή, βομβάρδισε θέσεις Κούρδων

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία δίνοντας το πράσινο φως εισβολή της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Τουρκία φαίνεται πως ξεκίνησε τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων με επιδρομή σε βάση στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ.

LATEST — Turkey has started shelling YPG/PYD terrorist positions in northeastern Syria’s al-Malikiyah town, sources report https://t.co/g5Q0n5docw

— DAILY SABAH (@DailySabah) October 7, 2019

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η επιδρομή ήταν αεροπορική με τη συμμετοχή μαχητικών και drones.

#Turkey air force bombed a convoy bringing support to #YPG via the Semalka border crossing that links #Syria to Iraq. pic.twitter.com/Z5WH23lQik

— Ali Özkök (@Ozkok_A) October 7, 2019

Η είδηση της αεροπορικής επιδρομής εναντίον βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, μεταδόθηκε από το Al-Mayadeen του Λιβάνου, επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.Στα social media κυκλοφόρησε βίντεο που φέρεται να καταγράφει τη στιγμή του βομβαρδισμού.

Η αναδίπλωση Τραμπ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη Συρία και να δημιουργήσει μια ζώνη «ασφαλείας» στην οποία προτίθεται να εγκαταστήσει τους περίπου 3 εκατ. πρόσφυγες που φιλοξενεί στα εδάφη της με σκοπό να αλλοιώσει τη σύνθεση του κουρδικού πληθυσμού της περιοχής, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν σε όλα τα κόμματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μετά από τις έντονες αυτές αντιδράσεις ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε, μέσω Twitter, να «απειλήσει», την Άγκυρα λέγοντας ότι αν «η Τουρκία πράξει κάτι το οποίο εγώ με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας ( κάτι που έχω κάνει στο παρελθόν!)». Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ έστρεψε τα βέλη του εκ νέου κατά της ΕΕ, αναφέροντας ότι η «Ευρώπη θα πρέπει να είναι προσεκτική».

As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anything that I, in my great and unmatched wisdom, consider to be off limits, I will totally destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!). They must, with Europe and others, watch over…

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 7, 2019

Άγκυρα: Ολοκληρώσαμε τις προετοιμασίες για την εισβολή στη βορειοδυτική Συρία

Ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, γνωστοποίησε μέσω Twitter το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» θεωρείται ουσιώδης για να υπάρξει σταθεροποίηση και ειρήνη στην περιφέρεια και οι Σύροι να ζουν με ασφάλεια, υποστήριξε ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών (air-tasking order, ATO), που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (intelligence, surveillance, and reconnaissance, ISR) των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική ΠΑ έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες Δευτέρα πως προειδοποίησε τον ομόλογό του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία, βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ερντογάν «αν χτυπηθεί οποιοσδήποτε από τους ανθρώπους μας, [θα υπάρξουν] μεγάλα προβλήματα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Ρεπουμπλικάνο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά προχθές Κυριακή.

«Είπα στην Τουρκία εάν κάνει οτιδήποτε πέραν αυτού που θεωρούμε ανθρωπιστικό (…) θα υποστεί τον αποδεκατισμό της οικονομίας της», επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact