ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την πρόσβαση στο κοινοβούλιο


Στους δρόμους χιλιάδες οπαδοί των αντιπολιτευόμενων πακιστανών πολιτικών Ιμράν Χαν και Ταχίρ ουλ-Κάντρι 

Χιλιάδες οπαδοί των αντιπολιτευόμενων πακιστανών πολιτικών Ιμράν Χαν και Ταχίρ ουλ-Κάντρι απέκλεισαν την Τετάρτη την πρόσβαση στο πακιστανικό κοινοβούλιο, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος έχει βυθιστεί σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο αφότου επέστρεψε στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί από το βράδυ της Παρασκευής κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, εισήλθαν μόλις σήμαναν μεσάνυχτα (τοπική ώρα), στην «κόκκινη ζώνη», τον στρατηγικό τομέα όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο, η πρωθυπουργική κατοικία και οι κύριες πρεσβείες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση είχε οχυρώσει με οδοφράγματα τον τομέα αυτό, χρησιμοποιώντας τεράστια εμπορευματοκιβώτια και είχε αναθέσει τον έλεγχο της περιοχής στο στρατό.

Όμως, ο Ιμράν Χαν, πρώην σταρ του κρίκετ ο οποίος στράφηκε στην πολιτική, και ο συνεργάτης του, ο Ταχίρ ουλ-Κάντρι, ένας πολιτικοθρησκευτικός ηγέτης ο οποίος διαθέτει ένα σκληρό πυρήνα αφοσιωμένων οπαδών, μίσθωσαν δύο κινητούς γερανούς για να μετακινήσουν τα εμπορευματοκιβώτια. Οι αρχές προτίμησαν να μην επέμβουν.

Το αποτέλεσμα ήταν να εισέλθουν οι διαδηλωτές πολύ εύκολα στην «κόκκινη ζώνη», χωρίς συγκρούσεις, χωρίς βίαια επεισόδια και χωρίς αντίσταση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αργά το απόγευμα, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τα κύρια σημεία εισόδου στο κοινοβούλιο, έπειτα από μια σύντομη συνεδρίαση του σώματος στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Σαρίφ έκανε μια εμφάνιση χωρίς να πάρει το λόγο.

Ο Ιμράν Χαν κάλεσε τους διαδηλωτές να βαδίσουν προς την κατοικία του Σαρίφ, αν εκείνος δεν παραιτηθεί μέχρι το βράδυ.

Εκτός όμως από τη διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο, τα πολιτικά στηρίγματα των Χαν και Κάντρι παραμένουν περιορισμένα, καθώς το σύνολο της πολιτικής τάξης και των επιχειρηματικών κύκλων έχουν αποστασιοποιηθεί από το κίνημα αμφισβήτησης. Και το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε σήμερα εντολή στους δύο αντιπολιτευόμενους να εμφανισθούν ενώπιόν του για να δώσουν εξηγήσεις για τις κινήσεις τους.

Προς το παρόν, ο ισχυρός στρατός έχει καλέσει σε διάλογο για να επιλυθεί η κρίση που παραλύει εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα την πρωτεύουσα.

«Η κατάσταση απαιτεί υπομονή, σωφροσύνη και σύνεση απ’ όλα τα μέρη για να μπει ένα τέλος στο σημερινό αδιέξοδο μέσω ενός διαλόγου σε βάθος ο οποίος είναι προς το συμφέρον του έθνους», δήλωσε έτσι σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος στρατηγός Ασίμ Μπάτζουα.

Ωστόσο, σε μια χώρα η οποία έχει γνωρίσει τρία πραξικοπήματα από την ανεξαρτησία της το 1947 και όπου η ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τον ισχυρό στρατό εξακολουθεί να παραμένει πηγή διαφόρων σεναρίων, οι αμφιβολίες για το ρόλο του στρατού στην κρίση αυτή παραμένουν.

Ο στρατός παραμένει απρόθυμος για μια προσέγγιση με τη γειτονική Ινδία και κατηγορεί τον Ναουάζ Σαρίφ ότι περίμενε υπερβολικά πολύ για να εξαπολύσει, στα μέσα Ιουνίου, μια επίθεση εναντίον των οχυρών των Ταλιμπάν στη ζώνη των φυλών στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο Ιμράν Χαν και ο Ταχίρ ουλ-Κάντρι παίζουν έτσι το παιγνίδι του στρατού, ή τουλάχιστον ενός μέρους των υπηρεσιών πληροφοριών, αυξάνοντας την πίεση επί της πολιτικής εξουσίας.

Αφήνοντας τους διαδηλωτές να μπουν στην «κόκκινη ζώνη», ο στρατός θέλησε άραγε απλώς να αυξήσει την πίεση επί του Σαρίφ και να του επιβάλει ένα διάλογο; Ή μήπως εξυφαίνει ένα άλλο σχέδιο;

«Οι Χαν και Κάντρι προσπαθούν να πιέσουν το στρατό να επέμβει, αλλά αυτός είναι πολύ απρόθυμος παρά τις διαφωνίες του με τον Ναουάζ Σαρίφ», υποστηρίζει ο Χαμίντ Γκιουλ, πρώην αρχηγός των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών (ISI).

Ταυτόχρονα όμως, αν ο Ναουάζ Σαρίφ θέλει να παραμείνει στην εξουσία, «δεν έχει άλλες επιλογές», παρά να ακούσει το στρατό για να βγει από την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact