ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Παναθηναϊκός: Μεγάλη κίνηση Αλαφούζου για αναστολή της ποινής – Ποια τα επιχειρήματα που κατέθεσε

Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος είχε ταξίδι στα «κεντρικά» της UEFA στην Ελβετία και έπειτα από σειρά επαφών προσπαθεί να σβήσει την τιμωρία των «πρασίνων», όσον αφορά το δικαίωμα παρουσίας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Παρά τη χθεσινοβραδινή (Κυριακή 9/2) ήττα του από την ΑΕΚ, ο -σταθερά 4ος στη βαθμολογία εδώ και τρεις εβδομάδες- Παναθηναϊκός εξασφάλισε και μαθηματικά την παρουσία του στα πλέι-οφ της εφετινής περιόδου.

Ένας στόχος αυτονόητος κι όχι για να… πανηγυρίζει ο «πράσινος» οργανισμός, αν δει κανείς το ποτήρι μισοάδειο, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν ένα βήμα προς τα… εμπρός, σε σχέση με την τελευταία διετία, όπου το «τριφύλλι» κατέγραψε ιστορικά… χαμηλά με την 11η θέση της σεζόν 2017-18 και 8η της περσινής περιόδου.

«Ανευ ουσίας» θα συμπλήρωνε κανείς, δεδομένης της ευρώ-τιμωρίας που… ακολουθεί τον Παναθηναϊκό από την 19η Απριλίου 2018, όταν το δικαστικό σώμα του Club Financial Control Body της UEFA, του επέβαλλε ποινή αποκλεισμού από τα Κύπελλα Ευρώπης για ένα χρόνο, σε όποια απ’ τις επόμενες τρεις σεζόν (2018-19, 2019-20, 2020-21) κατάφερνε να εξασφαλίσει την έξοδό του σε διοργάνωση της UEFA (μαζί με πρόστιμο 200.000 € ).

Τιμωρία που δεν μπόρεσε να αποφύγει εκείνη την περίοδο, παρά την παράταση δυόμισι μηνών, που πήρε έως την 1η Μαρτίου 2018, προκειμένου να πληρώσει ή να διακανονίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5.019.000 € .

Σε ένα αναλυτικό αφιέρωμα, καταγράφηκε όλο το χρονικό της τιμωρίας του Παναθηναϊκού και προσπάθησε να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα, ως προς το πώς αντιμετωπίζει η UEFA τη μείωση των χρεών του «τριφυλλιού» τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, τις επαφές του με τα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας και τις κινήσεις που έχουν γίνει από τους «πράσινους» τους τελευταίους μήνες. Σε μία υπόθεση που ούτως ή άλλως, έμοιαζε να έχει εξαρχής χαρακτηριστικά «Mission Impossible». Πολύ απλά, διότι μέχρι σήμερα δεν έχει «γυρίσει» καμία καταδικαστική απόφαση του δικαστικού σώματος του Club Financial Control Panel, που να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη…

Σήμερα, αποκαλύπτεται τόσο η τελευταία κίνηση που έγινε από την πλευρά των «πράσινων» με το προ εβδομάδος ταξίδι του Γιάννη Αλαφούζου στη Νιόν, όσο και τη γενικότερη αλλαγή προσανατολισμού και το πλάνο που έχει τεθεί επί τάπητος στα κεντρικά της Νιόν, περί «ομαδικής αναστολής» ποινών που αφορούν το Financial Fair Play, σε συλλόγους που έχουν αρχίσει πλέον να «εναρμονίζονται» με τα ζητούμενα της UEFA.

Τα επιχειρήματα του Παναθηναϊκού

Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα (3/2) στα «κεντρικά» της UEFA στην Ελβετία και είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, που έφταναν μέχρι τον πρόεδρο Αλεξάντερ Τσέφεριν. Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα, ενημέρωσε από την προπερασμένη Παρασκευή (31/1) πως δεν θα μπορούσε να παραστεί για να καταθέσει τη Δευτέρα (3/2) στη δίκη των «28», ζητώντας να δώσει το «παρών» την Τετάρτη (5/2). Όπως κι έγινε…

Οι επαφές του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΠΑΕ, δεν επικεντρώθηκαν τούτη τη φορά στα (σοβαρά) ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά αναλώθηκαν ως επί το πλείστον με την ευρώ-ποινή του «τριφυλλιού» και την προσπάθεια των «πράσινων» να «σβήσουν» τον τελευταίο χρόνο της τιμωρίας που «τρέχει» και να αποκτήσουν δικαίωμα παρουσίας στα Κύπελλα Ευρώπης από το προσεχές καλοκαίρι, εφόσον εξασφαλίσουν ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά «εισιτήρια» μέσω των πλέι-οφ ή του Κυπέλλου.

Τα επιχειρήματα που κατατέθηκαν από την πλευρά των «πράσινων», ήταν:

-Η δραστική απομείωση του χρέους της ΠΑΕ από τα 50,2 εκατ. € της χρήσης 2016-17, σε ένα ποσό κάτω από τα 18 εκατ. € την εφετινή σεζόν.
-Το «συμμάζεμα» των οικονομικών και η μεγάλη μείωση μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος, από τα 22,7 εκατ. € , στα 5 εκατ. € με την εφορία.
-Η ανάδειξη και σταθεροποίηση στην πρώτη ομάδα, πολλών ποδοσφαιριστών προερχόμενων από την ακαδημία του συλλόγου.
-Οι περιστολές περιττών εξόδων.
-Οι διακανονισμοί (και σε ορισμένες περιπτώσεις οι εξοφλήσεις) με τους -άνω των 130- πιστωτές της ΠΑΕ, που της επέτρεψαν να πάρει τη «μικρή» αδειοδότηση την περασμένη άνοιξη και προετοιμάζουν το έδαφος για τη «μεγάλη» αδειοδότηση στον εφετινό έλεγχο.
-Η βελτίωση των αριθμών και των ισολογισμών του συλλόγου και η εφαρμογή -για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια- του break even εσόδων-εξόδων.

Όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν κι αντιμετωπίζονται με πολύ θετική διάθεση από την UEFA, μολονότι ο Παναθηναϊκός (ακόμη και με τη βελτιωμένη θέση του την τελευταία διετία) δεν αποτελεί ακόμη «ideal model» («ιδανικό μοντέλο») εφαρμογής του FFP για την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία, διότι το μεγαλύτερο μέρος της απομείωσης του χρέους του, προήλθε από την οικονομική συμμετοχή του ιδιοκτήτη του.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ κι αρκετούς μήνες είναι σε εξέλιξη και σε (προχωρημένες) συζητήσεις ένα πλάνο που -εφόσον εφαρμοστεί- μπορεί να αποδεχθεί «ευεργετικό» και για τον Παναθηναϊκό.

Το σχέδιο που «ζυμώνεται» στην UEFA

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες διασταυρωμένες πηγές, επειδή το πράγμα άρχισε να «ανοίγει» πολύ με το FFP, είτε σε επίπεδο τοπ συλλόγων όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Γαλατασαράι και η Πόρτο (που και την επόμενη σεζόν θα τελεί υπό περιορισμό μεταγραφών και περιορισμό παικτών στην ευρωπαϊκή λίστα της), είτε σε μικρότερης δυναμικής κλαμπ, όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η Ορνταμπάσι και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, «ζυμώνεται» ένα σχέδιο συνολικής (επαν)εξέτασης των ομάδων που έχουν τιμωρηθεί την τελευταία τριετία, για παραβιάσεις του Financial Fair Play με πρόστιμα ή και ευρώ-αποκλεισμούς.

Το εν λόγω πλάνο, επανεξέτασης των συγκεκριμένων συλλόγων από το ερευνητικό τμήμα του CFCB (μέσω του αδιάλειπτου monitoring της UEFA), θα έχει ως σκοπό να δει ποιοι εξ αυτών έχουν πιάσει πλέον τους «στόχους» τους κι έχουν επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά τους.

Κι από εκεί και πέρα, θα τεθεί επί τάπητος η προοπτική «ομαδικών αναστολών» (όχι «σβησίματος», αλλά «αναστολών» με τριετή χαρακτήρα) στις ποινές που έχουν επιβληθεί σε όσους επέδειξαν οικονομικό εξορθολογισμό στους προϋπολογισμούς τους. Κάτι που -εφόσον «περάσει» από την Εκτελεστική της UEFA- θα «ακουμπήσει» και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει βελτιώσει κατά 60-65% τους αριθμούς του.

Η όλη διαδικασία έχει… δρόμο και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς το σχέδιο είναι ακόμη υπό συζήτηση στα υψηλά κλιμάκια της UEFA. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι πιθανότητες για αναστολή της ευρώ-ποινής του Παναθηναϊκού παρουσιάζονται αρκετά αυξημένες.

Είναι ωστόσο, σημαντικό πως το «τριφύλλι» έχει «ενεργοποιηθεί» μετά από χρόνια σε επίπεδο επαφών και είναι πλέον online με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και περιμένει να δει αν θα έχει εντέλει την ευκαιρία του, να ξαναμπεί σε κληρωτίδα ευρωπαϊκής διοργάνωσης το προσεχές καλοκαίρι, ανασύροντας τα… διαβατήρια από το συρτάρι μετά τρία χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact