ΥΓΕΙΑ

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Κεφαλαλγίας: Η οργάνωση των ασθενών το κλειδί για καλύτερη ενημέρωση

Οι κεφαλαλγίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και αποτελούν ένα ευρύτερο πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας κος Δήμος Δ. Μητσικώστας με αφορμή την 12η Σεπτεμβρίου, που πανευρωπαϊκά εορτάζεται ως η ημέρα για την ευαισθητοποίηση κατά της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών.

Την ημέρα αυτή, διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αποσκοπούν στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τις παθήσεις αυτές που, καθώς είναι εξαιρετικά συχνές, ταλαιπωρούν εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Αν και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους την εμπειρία κάποιας κεφαλαλγίας, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού φαίνεται πως ταλαιπωρείται από συχνούς πονοκεφάλους. Για αυτούς τους ανθρώπους, οι πονοκέφαλοι μπορεί να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα τους, να οδηγούν σε δυσκολίες στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή και να προκαλούν ανησυχία σχετικά με την αιτιολογία τους.
Ωστόσο, στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι πονοκέφαλοι δεν οφείλονται σε κάποια σοβαρή αιτία, αλλά πρόκειται για την ημικρανία, την κεφαλαλγία τάσεως ή την αθροιστική κεφαλαλγία.

Οι κεφαλαλγίες, αν και αντιμετωπίζονται κυρίως από ειδικούς νευρολόγους ή κέντρα κεφαλαλγίας, αποτελούν ένα ευρύτερο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Αυξημένη πληροφόρηση και εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επίσης, η δημιουργία οργανώσεων ασθενών, που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη δημιουργία ευρύτερων δημόσιων εκστρατειών ενημέρωσης για τις κεφαλαλγίες και να δώσει στο κοινό πρόσβαση σε ποιοτικές πληροφορίες. Όσο καλύτερα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του ένας άνθρωπος με κεφαλαλγία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει για επιτυχή διαχείριση της κεφαλαλγίας του.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας (ΕΕΚ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κεφαλαλγίας, αποσκοπεί στην ανάδειξη του δημόσιου αυτού προβλήματος Υγείας και στη δημιουργία ειδικών ιατρείων κεφαλαλγίας με πιστοποιημένες λειτουργίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των κεφαλαλγικών ασθενών στην Ελλάδα. Επίσης αποτελεί προτεραιότητά της την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Ένωσης κεφαλαλγικών ασθενών στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει μαζί με την επιστημονική ΕΕΚ τα συμφέροντα των Ελλήνων πασχόντων από χρόνιες κεφαλαλγίες. Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία του εορτασμού της 12ης Σεπτεμβρίου, η ΕΕΚ χαιρετίζει όλες εκείνες τις προσπάθειες που συστρατεύονται σε αυτούς τους σκοπούς και θυμίζει στους ασθενείς που υποφέρουν ότι στο προσεχές μέλλον, η ΕΚΚ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η ποιότητα ζωής τους να αναβαθμισθεί, αν όχι στο επίπεδο που επιθυμούν, τουλάχιστον στο αντικειμενικά αποδεκτό.

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact