ΚΟΣΜΟΣ

Παράδοση 650 ετών σπάει για πρώτη φορά στη Βουλή των Λόρδων

Γυναίκα Black Rod ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα

Καθώς η Σάρα Κλαρκ αναλάμβανε τα καθήκοντά της ως «Lady Usher of the Black Rod», την Τρίτη, μια παράδοση 650 ετών στην ιστορία της βρετανικής Βουλής των Λόρδων έσπαγε για πρώτη φορά.

Όπως γράφει η εφημερίδα Telegraph, η Κλαρκ αναλαμβάνει επισήμως τη θέση που κατείχε ο Ντέιβιντ Λίκι, ο οποίος ήταν «Gentleman Usher of the Black Rod» από το 2011 και συνταξιοδοτήθηκε.

Η Σάρα Κλαρκ ήταν υπεύθυνη της διοργάνωσης του ετήσιου τουρνουά του Γουίμπλεντον, ως διευθύντρια πρωταθλημάτων του All-England Lawn Tennis Club, ενώ είχε επίσης ασχοληθεί με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μαραθωνίου του Λονδίνου.

fghj

Η συγκεκριμένη θέση δημιουργήθηκε το 1348, την εποχή του βασιλιά Εδουάρδου ΙΙΙ, κι αφορούσε τον συντονισμό του έργου του συμβουλίου που είχε συστήσει ο βασιλιάς. Για να ξεχωρίζει ο άνθρωπος που είχε τη θέση αυτή, έπαιρνε ένα εβένινο ραβδί (Black Rod).

Μεταξύ των καθηκόντων του ήταν να καλεί τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στις ομιλίες του μονάρχη. Το τελετουργικό μάλιστα προβλέπει να του κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα, μόλις φτάνει στον χώρο, ως υπενθύμιση των αγώνων των βουλευτών να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τον μονάρχη. Εκείνος πρέπει τότε να χτυπήσει την πόρτα τρεις φορές με το ραβδί του για να του επιτραπεί να μπει και να προσκαλέσει τους βουλευτές στη Βουλή των Λόρδων, καθώς ο μονάρχης δεν επιτρέπεται να μπει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πρακτικά, ο/η Black Rod συντονίζει τους υπαλλήλους που φροντίζουν για την καθημερινή λειτουργία της Βουλής και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της πρόσβασης και της διατήρησης της τάξης.

Η Κλαρκ δήλωσε ενθουσιασμένη με την τιμή που έγινε στο πρόσωπό της. «Για πολλά χρόνια είχα την τύχη να δουλεύω στην καρδιά των πιο πολύπλοκων εκδηλώσεων και θεσμών του κόσμου. Η ευκαιρία που μου δίνεται να συμμετάσχω σε μια τόσο έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα είναι ένα μεγάλο προνόμιο» είπε.

ΣΑΡΑ ΚΛΑΡΚ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact