ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση με καταγγελίες: Εβαλαν ΛΟΑΤΚΙ και Ρομά στην Επιτροπή Δικαιωμάτων

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανακοίνωσε πριν από λίγο ο δικαστικός, Γιώργος Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για τη «μόνη αξιοπρεπή αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταυρόπουλος κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προσθέσει στη σύνθεση της Ολομέλειας πέντε μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δύο επιπλέον μέλη από την κοινότητα των Ρομά, «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην Ολομέλειά της».

Επίσης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προχώρησε τη νομοθέτηση «χωρίς δημόσια διαβούλευση» και χωρίς να ενημερωθεί η ΕΕΔΑ.

«Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η υπερβολικά μεγάλη, όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της», σημειώνει.

Επίσης, χαρακτηρίζει την παραπάνω κυβερνητική ενέργεια ως «τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις» και παραθέτει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, το ελάχιστο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό, οι συνθήκες στέγασης και η χορήγηση μόλις 40 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος της ΕΕΔΑ που μετέχει στην Ολομέλεια.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έμιλυ Λόγκαν, που εποπτεύει τις αντίστοιχες Επιτροπές κάθε κράτους της ΕΕ, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στις αλλαγές που κάνει στη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ΕΕΔΑ η κυβέρνηση.

Την επιστολή Λόγκαν αποκάλυψε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας από  τον υπουργό Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλο να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact