ΥΓΕΙΑ

Παραλλαγή της «Μποτσουάνα»: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για νέο εμβόλιο

Η νέα παραλλαγή της «Μποτσουάνα» του κορωνοϊού, που ονομάστηκε «Όμικρον», έχει πυροδοτήσει ανησυχίες, μελέτες και ταξιδιωτικές παρεμβάσεις, καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να προχωρήσουν στην κατανόηση του πόσο σοβαρό είναι πραγματικά αυτό το στέλεχος του ιού.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παραλλαγή «Όμικρον» είναι πολύ χειρότερη από την «Δέλτα» που επικρατεί στην Ευρώπη, καθώς δεν είναι μόνο εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά μπορεί επίσης να διεισδύσει πιο εύκολα στην προστατευτική ασπίδα των εμβολίων.

Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ευρέως το εμβόλιο mRNA COVID-19 των BioNTech / Pfizer.

Αυτές οι εταιρείες παρακολουθούν τις παραλλαγές που ενδέχεται να διαφεύγουν των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της «Όμικρον».

«Αναμένουμε δεδομένα από τις εργαστηριακές δοκιμές το αργότερο σε δύο εβδομάδες», δήλωσε εκπρόσωπος της BioNTech.

«Αυτά τα δεδομένα θα παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν το B.1.1.529 θα μπορούσε να είναι μια παραλλαγή διαφυγής που μπορεί να απαιτεί προσαρμογή του εμβολίου μας εάν η παραλλαγή εξαπλωθεί παγκοσμίως».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλάς, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια νέα εκδοχή του εμβολίου που είναι προσαρμοσμένη στα μέτρα μιας νέας παραλλαγής σε «λιγότερες από 100 ημέρες».

Οι εταιρείες είχαν ήδη προσαρμόσει το εμβόλιο για την παραλλαγή «Βήτα», που επίσης εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, και την παραλλαγή «Δέλτα».

Όμως, δεδομένου ότι το τρέχον εμβόλιο παρέμεινε αποτελεσματικό έναντι αυτών των παραλλαγών, δεν υπήρξε ανάγκη να κυκλοφορήσει μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου στην αγορά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η BioNTech ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια πρωτότυπη προσέγγιση για την αξιολόγηση των διαδικασιών ανάπτυξης, κατασκευής και κανονιστικών διαδικασιών για συγκεκριμένες παραλλαγές εμβολίων, ώστε να μπορούν να φτάσουν πολύ πιο γρήγορα.

«Η ιδέα είναι να είμαστε μπροστά από τον ιό», είχε πει ο Μπουρλάς.

Η αντίδραση της Moderna

Από την πλευρά της η Moderna ανέφερε σε δήλωσή της ότι εργάζεται για να προωθήσει μία ενισχυτική δόση προσαρμοσμένη στη νέα παραλλαγή.

Επίσης δοκιμάζει υψηλότερη δόση της υπάρχουσας ενισχυτικής δόσης της και έχει προχωρήσει σε μελέτη και άλλων πιθανών ενισχυτικών δόσεων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία από πολλαπλές παραλλαγές.

«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου αντιπροσωπεύει τη μόνη διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας», ανέφερε η Moderna.

Τα άλλα εμβόλια

Η Johnson and Johnson δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί στενά τα αναδυόμενα στελέχη του COVID-19 και δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έναντι στη νέα παραλλαγή.

Η AstraZeneca δήλωσε, τέλος, ότι διεξάγει ήδη έρευνα στη Μποτσουάνα και το Εσουατίνι, χώρες όπου έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή, για να αξιολογήσει αν το εμβόλιό της είναι ανθεκτικό στη νέα παραλλαγή.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΚ από τη Naval Group – Δίνει τις Βelharra με Aster 30 B1

ΣΟΚ από τη Naval Group αφού με ανακοίνωσή…

Κωσταράκος για ευρωστρατό: Εφικτή πραγματικότητα ή ηθελημένη αυταπάτη;

Τις πιθανότητες δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, αναλύει ο στρατηγός,…

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Γιαννακόπουλου

Τον τελευταίο καιρό σύντροφοι δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν…

Ο σύμβουλος του Ερντογάν προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί…

Γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά…

Νάρκωνε την σύζυγό του και καλούσε αγνώστους να την βιάζουν

Μία πρωτοφανής υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας…

Salt Bae: Χαμός στη Βρετανία για τo νέο «σφαγείο» του στο Λονδίνο

Διασύρουν τον γνωστό βρωμύλο Τούρκο σεφ οι βρετανοί…
contact