ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση δύο εβδομάδων για τα ονόματα της νέας Κομισιόν


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο του Σαββάτου θα ασχοληθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο με τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τον Χέρμαν φαν Ρομπέι και την Κάθριν Άστον

Ο μικρός αριθμός γυναικών -υποψηφίων για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το πρόσωπο που θα αναλάβει το πόστο του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας φαίνεται πως αναγκάζουν τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ να καθυστερήσει την σύνθεση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) που θα λάβει χώρα το Σάββατο 30 Αυγούστου αναμένεται να λάβει αποφάσεις μόνο για τα πρόσωπα που θα διαδεχθούν τον Χέρμαν φαν Ρομπέι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Βαρόνης Κάθριν Άστον στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καθώς οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων απέτυχαν να συμφωνήσουν τον περασμένο Ιούλιο.

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη συνεχίζονται και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να βρει τη λύση σε μια παρτίδα για δυνατούς λύτες καθώς οι υποψήφιοι για τις δύο αυτές θέσεις είναι αρκετοί και οι συσχετισμού περίπλοκοι. Στην περίπτωση που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφωνήσουν για τις δύο αυτές θέσεις, ο κ Γιουνκέρ θα ανακοινώσει τη λίστα με τα ονόματα και τις θέσεις των Επιτρόπων την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος ο κ Γιουνκέρ, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Kurier υπογράμμισε πως τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας διεκδικούν «τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι», η Φεντερίκα Μογκερίνι υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας )Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), ο Ραντοσλαβ Σικόρσκι υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και η Επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, αρμόδια για για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Ιταλία πηγές που επικαλείται το Euractiv στην περίπτωση που η Φεντερίκα Μογκερίνι δεν διαδεχθεί την Κάθριν Άστον, η Ιταλία ίσως να προτείνει νέο πρόσωπο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Πολωνία, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής αντιτίθενται στην προοπτική να αναλάβει η 41 ετών Ιταλίδα υπουργός την κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας καθώς έχουν χαρακτηρίσει τη στάση της στην ουκρανική κρίση ως «φιλορωσική».

Τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει και για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπέι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το όνομα της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ ωστόσο να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, καθώς ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη υποστήριξη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι ακόμα ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να διαδεχθεί τον Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Σε περίπτωση που η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τότε η κεντροδεξιά αναμένεται να λάβει την κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας με τον Ραντοσλαβ Σικόρσκι και την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να θεωρούνται οι πιο πιθανοί. Ενώ στην περίπτωση που η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι διαδεχθεί την Κάθριν Άστον τότε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως επικρατέστερος για την προεδρία του Eurogroup είναι ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος.

Μέχρι να ολοκληρωθεί το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες ο Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ θα καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της επόμενης Κομισιόν. Σε κάθε όμως περίπτωση οι Επίτροποι θα πρέπει να εγκριθούν ή να απορριφθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον ερχόμενο Οκτώβριο καθώς την πρώτη Νοεμβρίου αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα.  

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact