ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παρίσι και Βερολίνο «πατάνε γκάζι» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πατούν από σήμερα γκάζι, μέσω μιας συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Είναι αλήθεια ότι η διεθνής σύνοδος για το κλίμα, γνωστή ως COP21, θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

Η Γαλλία όμως πιστεύει ότι η αποτυχία της συνόδου της Κοπεγχάγης, το 2009, οφειλόταν στην έλλειψη προετοιμασίας. Σύμφωνα με τον Λοράν Φαμπιούς λοιπόν, που με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών θα προεδρεύσει στην COP21, μια συμφωνία μεταξύ των 195 χωρών τον Δεκέμβριο θα καταστεί δυνατή μόνο αν έχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα εκ των προτέρων.

Η προσέγγιση αυτή προϋποθέτει τη στήριξη της Γερμανίας, που προεδρεύει φέτος στην G7. Και ο ρόλος ταιριάζει γάντι στην Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υπήρξε υπουργός Περιβάλλοντος και είναι σήμερα καγκελάριος μιας χώρας που εμφανίζεται ως μοντέλο στον τομέα της οικολογίας, όπως δημοσιεύει η Le Monde.

Για να δείξει το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, η Μέρκελ ίδρυσε το 2010, μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, τον «Διάλογο του Πέτερσμπεργκ», ένα άτυπο όργανο με στόχο τη συντήρηση του προβληματισμού γύρω από το κλίμα. Η έκτη συνεδρίαση αυτού του οργάνου ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο Βερολίνο, με την παρουσία 35 υπουργών απ΄όλο τον κόσμο.

Η «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την καγκελάριο. Αφήνοντας σε άλλους ζητήματα που μπορεί να πλήξουν την εικόνα της – όπως η υπεράσπιση μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που ρυπαίνει ιδιαίτερα το περιβάλλον -, δεν χάνει ευκαιρία να εμφανιστεί ως μια ηγέτις που ασχολείται με περιβαλλοντικά ζητήματα, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο.
 
«Εχει ιδιαίτερη επιρροή σε αυτά τα ζητήματα, κυρίως στους Κινέζους και τους Ινδούς», παρατηρεί η Λοράνς Τιμπιανά, πρέσβειρα αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα αυτό της επιτρέπει επιπλέον να διατηρεί με τον Φρανσουά Ολάντ την προνομιακή σχέση που δημιούργησε η διαπραγμάτευση για τις συμφωνίες του Μινσκ, στην Ουκρανία.

Το Βερολίνο και το Παρίσι θέλουν να δείξουν την απόλυτη σύμπνοιά τους σε αυτόν τον τομέα, παρά τις διαφορές τους αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια. Στόχος της Γαλλίας είναι να οικοδομηθεί μια συμμαχία για το κλίμα, όπου η κατάργηση του άνθρακα θα αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά και παράγοντα ανάπτυξης.

Τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο του G7, που θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Ιουνίου στη Βαυαρία, η Μέρκελ επιμένει στη σημασία που έχουν η χρηματοδότηση της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής και ο καθορισμός των στόχων που πρέπει να έχει κάθε χώρα για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ο ίδιος ο Φαμπιούς δηλώνει αισιόδοξος.

«Υπάρχει μια πραγματική πολιτική βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο Παρίσι», τονίζει. «Όχι μόνο δεν αμφισβητεί πλέον κανείς σοβαρά τις ανθρώπινες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά οι τεχνολογίες για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου είναι πιο προσιτές και οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι υπάρχει εκεί μια αγορά».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που θα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Παρισιού αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Πρόκειται για την ίδια τη συμφωνία (τη διάρκειά της, τον νομικό της χαρακτήρα), για τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει κάθε χώρα, για τα ζητήματα που συνδέονται με την «ατζέντα των λύσεων» και για τη χρηματοδότηση. Τίποτα απ’αυτά δεν έχει λυθεί. Τα σχέδια που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν περισσότερες από 80 σελίδες και πολλές παρενθέσεις. Ο νομικός χαρακτήρας της συμφωνίας;

Οι ΗΠΑ θέλουν μια διατύπωση που θα επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να μην την υποβάλει προς ψήφιση στο Κονγκρέσο. Οι εθνικές δεσμεύσεις; Κάθε χώρα έχει προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο για να καθορίσει τη συμβολή της. Ηδη, 38 χώρες το έχουν κάνει. Πολλά από τα προγράμματα αυτά, όμως, χαρακτηρίζονται «συντηρητικά», σύμφωνα με το άρθρο της Le Monde.

Οι Γάλλοι παραδέχονται ότι οι δεσμεύσεις αυτές μπορεί να μην είναι αρκετές για να περιοριστεί η θέρμανση της ατμόσφαιρας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Ενας μηχανισμός πάντως που θα επιβάλλει στις χώρες να κάνουν μια επιπλέον προσπάθεια πρέπει πολιτικά να αποκλειστεί. Θα πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και να ασκηθεί πίεση στις χώρες να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα αφορά τη χρηματοδότηση. Οι χώρες συμφώνησαν στην Κοπεγχάγη να επενδύσουν σε ένα πράσινο ταμείο 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι στιγμής, όμως, έχουν συγκεντρωθεί μόνο 10,2 δισεκατομμύρια. «Χρειαζόμαστε αυτό το πράσινο ταμείο για να είμαστε αξιόπιστοι», λέει ο Φαμπιούς. «Οι πρώτες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν το φθινόπωρο», συμπληρώνει η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς.

Καθώς δεν αποκλείεται η διακυβέρνηση της Γερμανίας από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους μετά το 2017, τόσο η Μέρκελ όσο ο Ολάντ έχουν κάθε συμφέρον να πετύχει η διεθνής σύνοδος του Παρισιού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact