ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι πριν απ’ όλα είναι ο Άνθρωπος

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών

Για τη συμβολή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με 1,7 δισ, ευρώ από την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας  Αγοραστός στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ευρωπαϊκών πόρων, όσο και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αφού οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι οι δομές της Δημόσιας Διοίκησης που πρώτες καλούνται να διαχειρισθούν τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που εισρέουν συνεχώς στη χώρα. Αυτές είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για την υποδοχής τους.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί (σ.σ. στο προσφυγικό) απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται αυτό το μείζον θέμα. Και με τρόπο, ο οποίος βοηθάει τους κατοίκους στις συγκεκριμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και προστατεύει τον Άνθρωπο, την αξία του, την αξιοπρέπειά του. Γιατί εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει, με βάση τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας, ότι πριν απ’ όλα είναι ο Άνθρωπος. Και σ’ αυτόν τον τομέα έχουμε δώσει μαθήματα, στην κυριολεξία, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και συνέχισε αναφερόμενος συνολικά στα δυο καίρια ζητήματα (της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων και του προσφυγικού): «Λόγω, λοιπόν, του ότι και στα δύο αυτά θέματα, και ιδίως στο δεύτερο, καίριος υπήρξε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου, αλλά και δεύτερου βαθμού, όφειλα αυτού του είδους την αναγνώριση, η οποία αφορά εσάς προσωπικά, αλλά και τους συναδέλφους σας».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιεφερειάρχης Θεσσαλίας, από την πλευρά του σημείωσε ότι η αλλαγή της χρηματοδοτικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης στο ΕΣΠΑ, μόνο για την Ελλάδα, «ήταν μια μεγάλη αλλαγή και μεγάλη τονωτική ανάσα ρευστότητος στην πραγματική οικονομία». Αλλά πρόσθεσε αναφερόμενες στις αδυναμίες και τις δυσκαμψίες της Δημόσιας Διοίκησης: «Το θέμα είναι να υπάρξει η διαχειριστική επάρκεια, η διοικητική ικανότητα, η ταχύτητα και η κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, ώστε αυτά τα χρήματα να πέσουν στην πραγματική οικονομία, να ολοκληρωθούν τα έργα. Γιατί το ΕΣΠΑ δεν θα γινόταν, δεν θα έκλεινε, θα υπήρχαν προβλήματα και στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία».

«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Αγοραστός και αναφέρθηκε ειδικά σε εμπόδια «που δημιουργούν πρόβλημα στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα», στην ανάγκη μείωσης των φόρων προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και στην ανάγκη μοντελοποίησης της πρωτογενούς παραγωγής. Όπως συγκεκριμένα είπε αναφερόμενος στο τελευταίο, «έχουμε συζητήσει – και θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμβολή σας – για τη μοντελοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Για να πάμε σε μια τριπλή έλικα, όπως και εσείς μας είπατε: παραγωγή-τυποποίηση, αλλά πρωτογενή και κτηνοτροφία μαζί, που είναι και τα δυνατά μας όπλα».

Τέλος, ο κ. Αγοραστός αναφερόμενος στο άρθρο 10 (που προβλέπει δέσμευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που ψηφίσθηκε χθες με νόμο, σημείωσε ότι «παρά την προσωπική διαβεβαίωση του κ.Τσίπρα προς τους Περιφερειάρχες ότι θα είναι προσωρινό το μέτρο, που έπαιρνε όπως ήθελε και όποτε ήθελε τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, τώρα το κάνει όχι προσωρινό, αλλά με Νόμο».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact