ΥΓΕΙΑ

Πέντε λεπτά περπάτημα «εξουδετερώνουν» την επίδραση της καθιστικής ζωής

Η καθιστική ζωή συνδέεται άμεσα με την κακή υγεία και συγκεκριμένα με τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης και την αυξημένη περίμετρο της μέσης, παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση καρδιοπάθειας και μεταβολικών διαταραχών.

Νέα μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise δείχνει ότι μόλις πέντε λεπτά περπάτημα για κάθε ώρα που καθόμαστε μπορούν να εξουδετερώσουν τις βλάβες στις αρτηρίες των ποδιών και να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα μελέτησαν 11 υγιείς άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών, οι οποίοι κάθονταν για τρεις ώρες χωρίς να κινούν τα πόδια τους. Χρησιμοποιήθηκε πιεσόμετρο και υπέρηχος ώστε να εξεταστεί η λειτουργία της μηριαίας αρτηρίας κατά το ξεκίνημα της δοκιμής και μετά από μία, δύο και τρεις ώρες ακινησίας.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι η λειτουργία της μηριαίας αρτηρίας είχε επιδεινωθεί έως και κατά 50% μετά από μόλις μία ώρα ακινησίας. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τους συμμετέχοντες που περπατούσαν έστω και για ένα πεντάλεπτο για κάθε ώρα ακινησίας, γεγονός που υποδεικνύει ότι η μυϊκή δραστηριότητα και η κυκλοφορία του αίματος από το περπάτημα είναι ευεργετική σε αυτήν την περίπτωση.

«Γνωρίζουμε ότι η πολύωρη ακινησία παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία των ενδοθηλίων και αυτό αποτελεί πρώιμο δείκτη της καρδιοπάθειας – όμως τα μικρά διαλείμματα προλαμβάνουν τέτοιου είδους βλάβες», δηλώνει ο Saurabh Thosar, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Δεδομένου ότι αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν καθιστοί πίσω από ένα γραφείο για οκτώ ή και περισσότερες ώρες την ημέρα, αποδεικνύεται αναγκαίο να γίνονται μικρά διαλείμματα της ημέρας ώστε να προληφθούν πιθανές βλάβες στο αγγειακό σύστημα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact