ΚΟΣΜΟΣ

«Περίπατος» της Κλίντον στη Ν. Καρολίνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Νίκη με μεγάλη διαφορά πήρε η Χίλαρι Κλίντον, στη Νότια Καρολίνα, στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η νίκη της επί του Μπέρνι Σάντερς προβλέπεται σαρωτική από σχεδόν όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα καθώς με το 74% των ψήφων καταμετρημένο, εξασφάλιζε το 74% έναντι του 25% του αντιπάλου της.

Ετσι, η Κλίντον εξασφάλισε νέα «ώθηση» ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης την επόμενη εβδομάδα, τη «Σούπερ Τρίτη», όταν διεξάγονται εσωκομματικές διαδικασίες σε 11 αμερικανικές πολιτείες· την ημέρα εκείνη θα κριθούν συνολικά 875 θέσεις συνέδρων (το 18%, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε κριθεί παρά το 3%) ενόψει του προεκλογικού συνεδρίου των Δημοκρατικών. Χρειάζεται πάνω από το ένα τρίτο από τους συνέδρους αυτούς ώστε η Κλίντον ή ο Σάντερς να εξασφαλίσει το χρίσμα.

«Σήμερα στείλατε ένα μήνυμα», είπε η Κλίντον σε υποστηρικτές της που την επευφημούσαν ηχηρά στην Κολούμπια μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα. «Στην Αμερική, όταν στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο, δεν υπάρχει φράγμα τόσο μεγάλο που να μην μπορούμε να το σπάσουμε», πρόσθεσε η υποψήφια.

Πλέον, έχει κερδίσει σε τρεις από τις τέσσερις εσωκομματικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Σάντερς αναγνώρισε την ήττα του αμέσως και συνεχάρη την Κλίντον. Η Κλίντον ανταπέδωσε τη φιλοφρόνηση εξαίροντας την καλή εκστρατεία του Σάντερς.

Το αποτέλεσμα πάντως ενέτεινε τις αμφιβολίες ορισμένων αναλυτών για το κατά πόσον ο Σάντερς, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Βερμόντ, μπορεί να ανταγωνιστεί την Κλίντον μακριά από την έδρα του. Η Κλίντον έχει δείξει πως διατηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των αφροαμερικανών, που αποτελούν μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος και αποτελούσαν πάνω από 50% όσων ψήφισαν στη Νότια Καρολίνα.

Ο Σάντερς, ο οποίος από τη δική του πλευρά προσελκύει μια μερίδα της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών και τους νέους, προσπαθεί να υπογραμμίσει το μήνυμά του —την καταπολέμηση των ανισοτήτων, την τιθάσευση της Γουόλ Στριτ και των τραπεζών— και ψάχνει μια νίκη μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε κάποια πολιτεία-κλειδί για να κρατήσει το όνειρό του ζωντανό.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact