ΚΟΣΜΟΣ

Πικετί: Γαλλία και Γερμανία δεν έκαναν για το χρέος τους αυτό που απαιτούν να κάνει τώρα η Ελλάδα

Ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί χαρακτήρισε σήμερα «ειρωνεία» το γεγονός ότι στη Γερμανία και στη Γαλλία δεν εφαρμόστηκαν τον 20ό αιώνα, όταν ήταν πολύ χρεωμένες, οι δραστικές λύσεις που οι ίδιες απαιτούν σήμερα από την Ελλάδα.

«Όταν βλέπουμε ιστορικά το δημόσιο χρέος κατά το παρελθόν (…) βλέπουμε επίπεδα δημόσιου χρέους που μερικές φορές είναι πιο αυξημένα ακόμη και από αυτά που έχουμε σήμερα», δήλωσε ο Πικετί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, παραθέτοντας την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου τον 19ο αιώνα και της Γερμανίας και της Γαλλίας τον 20ό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, υπενθυμίζει ο οικονομολόγος: «το να θέλουμε να οχυρωθούμε σε μία λύση που συνίσταται στο να έχουμε έναν σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό και στο να συσσωρεύουμε πρωτογενή πλεονάσματα –δηλαδή να πρέπει να καταβάλλουμε περισσότερους φόρους απ΄ όσα δαπανούμε σε δημόσιες δαπάνες για δεκαετίες– είναι μία λύση που μπορεί να λειτουργεί (…) αλλά κρατάει πολύ καιρό».

«Αυτό που είναι η ειρωνεία σε αυτή την ιστορία είναι πως η Γερμανία και η Γαλλία, και ευτυχώς, δεν εφάρμοσαν αυτή την παράλογη λύση οι ίδιες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το δημόσιο χρέος ήταν μεγαλύτερο του 200% του ΑΕΠ, ακόμη μεγαλύτερο απ΄ό,τι είναι σήμερα στην Ελλάδα», δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα».

«Χρησιμοποιήσαμε τον πληθωρισμό, τα έκτακτα μέτρα, χρησιμοποιήσαμε επίσης τις αναδιαρθρώσεις χρέους, τις αναβολές χρέους», συνέχισε ο Πικετί. «Όλο το εξωτερικό χρέος της Γερμανίας ακυρώθηκε το 1953».

«Είναι τουλάχιστον αδιανόητο να λέμε σήμερα στην Ισπανία και την Ελλάδα ότι η μόνη λύση είναι να αποπληρώσουν το χρέος τους μέχρι το τελευταίο ευρώ ενώ ξέρουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει», επέμεινε ο αριστερός οικονομολόγος, που ασκεί συχνά κριτική στην πολιτική του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact