ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήρε τα… «πάνω» του το Ρούβλι

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων διαμορφώθηκε σήμερα η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, καθώς το ρούβλι εκτιμάται ότι ενισχύθηκε από τα άτυπα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων όπως η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού, ή οι διαδηλώσεις, που είχαν συνοδεύσει την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998.

Η κυβέρνηση έθεσε όρια στα καθαρά ποσά ξένου συναλλάγματος που μπορούν να διαθέτουν οι κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα. Αξιωματούχοι και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τοποθέτησε ελεγκτές στα γραφεία των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών τραπεζών που κάνουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Νωρίτερα σήμερα το ρούβλι έφθασε σε ισοτιμία 52,88:1 έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από την 8η Δεκεμβρίου. Αργότερα υποχώρησε, αλλά παρ’ όλ’ αυτά κατέγραψε άνοδο 0,8% φθάνοντας σε επίπεδο 55,34:1.

Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά μια αμβλυμένη εκδοχή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μέρος της υψηλής δημοτικότητας του οποίου πιστεύεται πως οφείλεται στην οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που απόλαυε τα τελευταία χρόνια μια μεγεθυνόμενη μερίδα του πληθυσμού, αναμένεται πάντως να τηρήσει την υπόσχεσή του να μην καταφύγει στην επιβολή και επισήμως μέτρων για τον έλεγχο της μεταφοράς κεφαλαίων.

Ένας οικονομολόγος που έφυγε από τη Ρωσία αφού επέκρινε το Κρεμλίνο, ο Σεργκέι Γκούριεφ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη «ανάγκασε τις κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να πωλήσουν τα δολάριά τους και το ίδιο θα συμβεί στις τράπεζες υποθέτω, επομένως, κατά μία έννοια, μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων εφαρμόζονται ήδη».

Στη Ρωσία οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως μετά την εκδήλωση υπερπληθωρισμού και την εξανέμιση των καταθέσεών τους τα χρόνια μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, πριν ανέβει στην εξουσία ο Πούτιν.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία—οι οποίες καθιστούν πρακτικά αδύνατον για τις ρωσικές επιχειρήσεις να δανείζονται από τις χρηματαγορές της Δύσης—αλλά και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε βαθιά ύφεση.

Πριν από την πρόσφατη ανάκαμψή του, το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε ισοτιμία ακόμη και 80:1 έναντι του δολαρίου, από 30 έως 35:1 το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact