ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήρε τα… «πάνω» του το Ρούβλι

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων διαμορφώθηκε σήμερα η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος, καθώς το ρούβλι εκτιμάται ότι ενισχύθηκε από τα άτυπα μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο επανάληψης φαινομένων όπως η ταχεία άνοδος του πληθωρισμού, ή οι διαδηλώσεις, που είχαν συνοδεύσει την οικονομική κρίση στη Ρωσία το 1998.

Η κυβέρνηση έθεσε όρια στα καθαρά ποσά ξένου συναλλάγματος που μπορούν να διαθέτουν οι κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σήμερα. Αξιωματούχοι και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τοποθέτησε ελεγκτές στα γραφεία των μεγαλύτερων ρωσικών κρατικών τραπεζών που κάνουν συναλλαγές σε ξένα νομίσματα.

Νωρίτερα σήμερα το ρούβλι έφθασε σε ισοτιμία 52,88:1 έναντι του δολαρίου, στο υψηλότερο επίπεδο από την 8η Δεκεμβρίου. Αργότερα υποχώρησε, αλλά παρ’ όλ’ αυτά κατέγραψε άνοδο 0,8% φθάνοντας σε επίπεδο 55,34:1.

Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν τα μέτρα αυτά μια αμβλυμένη εκδοχή μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μέρος της υψηλής δημοτικότητας του οποίου πιστεύεται πως οφείλεται στην οικονομική σταθερότητα και την ευημερία που απόλαυε τα τελευταία χρόνια μια μεγεθυνόμενη μερίδα του πληθυσμού, αναμένεται πάντως να τηρήσει την υπόσχεσή του να μην καταφύγει στην επιβολή και επισήμως μέτρων για τον έλεγχο της μεταφοράς κεφαλαίων.

Ένας οικονομολόγος που έφυγε από τη Ρωσία αφού επέκρινε το Κρεμλίνο, ο Σεργκέι Γκούριεφ, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ήδη «ανάγκασε τις κρατικές εξαγωγικές επιχειρήσεις να πωλήσουν τα δολάριά τους και το ίδιο θα συμβεί στις τράπεζες υποθέτω, επομένως, κατά μία έννοια, μέτρα ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων εφαρμόζονται ήδη».

Στη Ρωσία οι κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος προσελκύουν ιδιαίτερη προσοχή, ιδίως μετά την εκδήλωση υπερπληθωρισμού και την εξανέμιση των καταθέσεών τους τα χρόνια μετά την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης, πριν ανέβει στην εξουσία ο Πούτιν.

Το ρούβλι έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξέλιξη που αποδόθηκε στις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία—οι οποίες καθιστούν πρακτικά αδύνατον για τις ρωσικές επιχειρήσεις να δανείζονται από τις χρηματαγορές της Δύσης—αλλά και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε βαθιά ύφεση.

Πριν από την πρόσφατη ανάκαμψή του, το ρούβλι είχε υποχωρήσει σε ισοτιμία ακόμη και 80:1 έναντι του δολαρίου, από 30 έως 35:1 το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact