ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Οι δύο λόγοι που δεν επιστρέφει η μάσκα και οι δύο παράγοντες για τα επόμενα μέτρα

Tην εκτίμηση ότι «πιάνουμε την κορύφωση του κύματος (σ.σ. κορονοϊού) υπό την έννοια ότι πια οι αυξητικές τάσεις που παρουσιάζονται στα κρούσματα που παίρνουμε ενώ ξεκίνησαν από 100-120% τώρα είναι στο 10-15%» διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας.

Όπως τόνισε «η ιδιαιτερότητα αυτού του κύματος όπως το περιμέναμε με βάση την εικόνα που είχε και σε άλλες χώρες αλλά και τις μεταλλάξεις δείχνει ότι έχουμε αρκετές νοσηλείες σε απλές κλίνες αλλά δεν παρακολουθούμε αντίστοιχη αύξηση στις κλίνες ΜΕΘ αντιθέτως οι κλίνες ΜΕΘ δείχνουν μια σταθερότητα περί των 100 κλινών ΜΕΘ».

«Φανταστείτε ότι ο πληθυσμός της χώρας είναι και περισσότερος γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε και πάρα π πολλούς τουρίστες οπότε εκ των πραγμάτων ήταν λογικό, όχι μόνο λόγω της κινητικότητας αλλά και του παραπάνω κόσμου να έχουμε παραπάνω κρούσματα όμως η κατάσταση δεν μεταφέρεται στην πίεση στους σκληρούς δείκτες.

Οι απλές όμως κλίνες πια έχουν μια αρκετά μεγάλη αύξηση την οποία τη διαχειριζόμαστε» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στα ΠαραπολιτικάFM.

Στο ερώτημα αν εξετάζεται η επιστροφή κάποιων μέτρων όπως η μάσκα ο Θάνος Πλεύρης αφού υπενθύμισε τη σύσταση οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός και ειδικά στους κλειστούς χώρους να χρησιμοποιείται η μάσκα, στη συνέχεια εξήγησε ότι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης της «δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για δύο λόγους.

Πρώτον ο βασικός τρόπος μετάδοσης πλέον είναι καθαρά οι εξωτερικοί χώροι που διασκεδάζει ο κόσμος. Στη χώρα μας τους θερινούς μήνες κλειστοί χώροι πλην των ΜΜΜ που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, κλειστοί χώροι που να μεταδίδεται δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η μετάδοση γίνεται καθαρά στους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης για αυτό το λόγο βλέπουμε ότι και ηλιακά έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος των κρουσμάτων αντίστοιχα

Δεν θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία όπου κατά βάση η κινητικότητα είναι στους ανοιχτούς χώρους θα είχε νόημα να επαναφέρουμε μέτρα υποχρεωτικότητας.

Παραμένουμε στα μέτρα της ισχυρής σύστασης και πραγματικά βλέπω ότι οι πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι θέλουν να έχουν μια παραπάνω προστασία τους βλέπουμε όταν υπάρχει συνωστισμός να φοράνε μάσκα αλλά να επανέλθουμε στο διοικητικό πρόστιμο, να βγαίνει η αστυνομία είναι ανεφάρμοστο εκτός από τους χώρους που πρέπει όπως είναι τα ΜΜΜ και γίνεται μια προσπάθεια, μια καμπάνια και από το υπουργείο Μεταφορών για τη χρήση της μάσκας».

Ωστόσο για μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου ο υπουργός Υγείας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας ότι «πηγαίνοντας προς τους φθινοπωρινούς μήνες όπου πλέον υπάρχει και μεγαλύτερη μετάδοση υπό την έννοια ότι έχεις περισσότερους κλειστούς χώρους αλλά και ο καιρός δεν βοηθάει ιδιαιτέρως, θα επανεξετάσουμε μέτρα αλλά η αρχική μας θέληση είναι να μην ξαναπάμε σε μέτρα όπως είχαμε συνηθίσει , θεωρούμε ότι πια είμαστε στο στάδιο της συνύπαρξης με την πανδημία πράγμα που σημαίνει ότι εμβολιαζόμαστε».

«Όσοι είναι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να έχουν παραπάνω μέτρα προστασίας ακριβώς γιατί κινδυνεύουν περισσότερο όμως εξαρτάται από δύο παράγοντες πρώτα από όλα σε τι κατάσταση θα είμαστε εμβολιαστικά, δηλαδή αν πράγματι θα έχουμε τα νέα εμβόλια τα οποία θα μπορούν να συμπεριλάβουν και τις τελευταίες μεταλλάξεις και αντίστοιχα στο τι κύμα θα έχουμε.

Όμως η λογική μας πια συνολικά είναι να μην γυρίσουμε σε μέτρα απαγορεύσεως και υποχρεωτικότητας όπως τα είχαμε συνηθίσει αλλά αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς γιατί θα πρέπει να δούμε την πορεία της πανδημίας» κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης στην αναφορά του για την πορεία του κορονοϊού και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact