ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πληροφορίες για λογαριασμούς έδωσε ο «mister λίστα Λαγκάρντ»

Δεν έδωσε ονόματα στους έλληνες εισαγγελείς στο Παρίσι

Στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών καταθετών της HSBC Γενεύης φέρεται να έδωσε το άλλοτε στέλεχος της μηχανογραφικής υπηρεσίας της τράπεζας, Ερβέ Φαλτσιανί, που έδωσε χθες πολύωρη κατάθεση σε τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.

Ο κ. Φαλτσιανί, (που συχνά τον αποκαλούν “mister λίστα Λαγκάρντ) ο οποίος υπέκλεψε ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας που αφορούν τη λίστα Λαγκάρντ φέρεται να μην αναφέρθηκε σε ονόματα προσώπων, αλλά να παρείχε στο κλιμάκιο των εισαγγελέων συγκεκριμένα στοιχεία τραπεζικών κινήσεων ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία εκτιμάται πως αφού αξιολογηθούν και ερευνηθούν, ίσως αποκαλύψουν πτυχές της υπόθεσης φοροδιαφυγής και διακίνησης παράνομων χρημάτων που ερευνά η Δικαιοσύνη.

Οι πρώτες πληροφορίες για την πολυσέλιδη κατάθεση του άλλοτε υπαλλήλου της HSBC, μάρτυρας που θεωρείται κρίσιμος για τη διερεύνηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ, αναφέρουν πως αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική για την έρευνα που διενεργούν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, στους καταθέτες της τράπεζας για αφορολόγητα ή παράνομης προέλευσης χρήματα.

Τον κρίσιμο μάρτυρα εξέτασαν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, ως επικεφαλής του κλιμακίου που μετέβη στη γαλλική πρωτεύουσα και οι εισαγγελείς πρωτοδικών, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης.

Το ραντεβού του κ. Φαλτσιανί με τους Έλληνες εισαγγελείς κλείστηκε πριν από λίγες ημέρες, μετά την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ η αποστολή των εισαγγελέων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ταξίδι των τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών στη Γαλλία δεν είχε ενημερωθεί ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Η «επιχείρηση Φαλτσιανί» οργανώθηκε μετά τη διαβίβαση καταγγελιών και δημοσιευμάτων προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τα στοιχεία που έθεσε προς διερεύνηση στην Εισαγγελία ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρονται στην ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών. Η δράση της καταγγελλόμενης οργάνωσης αφορά τη διευκόλυνση διακίνησης και απόκρυψης μαύρων χρημάτων, που φέρεται να έχει διασυνδέσεις και απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται πως ο γαλλοϊταλικής καταγωγής, Ερβέ Φαλτσιανί, που αντέγραψε από το 2006 έως το 2008 ηλεκτρονικά αρχεία χιλιάδων πελατών της HSBC, πριν από μερικούς μήνες εξέδωσε στην Ιταλία, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο ‘Αντζελο Μινκούτσι, βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τον περασμένο Απρίλιο υπό τον τίτλο «το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact