ΚΟΣΜΟΣ

«Πλησιάζει ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος»; – «Το κυπριακό θα λυθεί και η Τουρκία θα διαλυθεί»!

«Πλησιάζει ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος»

Την εκτίμηση ότι «πλησιάζει ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος», διατύπωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sigmalive, με αφορμή την ετήσια Πορεία των Μορφιτών προς την κατεχόμενη Κωμόπολη, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, υποστηρίζοντας ότι οι τοπικοί πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη, «θα ενωθούν σε ένα Μεγάλο Πόλεμο».

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το κυπριακό θα λυθεί, «όχι όμως μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών». Μάλιστα, ο Μόρφου Νεόφυτος είπε ότι οι δύο ηγέτες, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου, δε θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για λύση του κυπριακου λόγω ακριβώς του «επερχόμενου» παγκόσμιου πολέμου, ο οποίος «ήδη ξεκίνησε από τη Συρία».

Ο Αναστασιάδης, πρόσθεσε ο Μόρφου Νεόφυτος, «πιο φορτσάτος για τη λύση, νόμιζε, πέρσι που τον είδα και μιλήσαμε ιδιωτικά, ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Ο Αναστασιάδης νομίζει ότι το φυσικό αέριο, μας επιτρέπει να κάνουμε διαπραγμάτευση επί ίσοις όροις».

«Η Τουρκία θα διαλυθεί», είπε ο Μόρφου Νεόφυτος, συμπληρώνοντας ότι οι προφητείες του γέροντα Παΐσιου άρχισαν να πραγματοποιούνται. Η μόνη αδυναμία της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μόρφου, είναι οι ηγέτες της και η φιλοδοξία τους να γίνουν χαλιφηδες. «Το πουλλίν το μουττάτον ο θεός καραμουττά το», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μόρφου Νεόφυτος υποστήριξε ότι οι μεγαλύτεροι ήρωες στην Κύπρο, συνεχιστές του Μάτση και του Αυξεντίου, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι οι τουρκοκύπριοι δάσκαλοι και οι παπάδες που λειτουργούν στα κατεχόμενα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο «μεγάλο παράπονο» που έχει από την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε ο Μητροπολίτης, «αν ήταν μητέρα πατρίδα», έπρεπε να ανακαλέσει τον Πρέσβη της από την Τουρκία, ως αντίδραση στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ισλαμικό Κράτος και στο ρόλο της Τουρκίας, η οποία το εξέθρεψε.
«Έχετε μεσάνυκτα», απαντά εξάλλου, ο Επίσκοπος Μόρφου σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η ορθοδοξία, η εκκλησία και η πίστη, περνούν κρίση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Επίσκοπος Μόρφου έστρεψε τα πυρά του έναντίον όσων η έγνοια τους είναι τα εφάπαξ και η καλοπέραση. Έμαθαν τον κόσμο να μην αντιδρά, τόνισε ο Μόρφου Νεόφυτος, ερωτηθείς αν οι πολίτες σε διεθνές επίπεδο, θα ξεσηκωθούν, αντιδρώντας στην οικονομική εξαθλίωση.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ισλαμικό Κράτος και στο ρόλο της Τουρκίας, η οποία το εξέθρεψε.

«Έχετε μεσάνυκτα», απαντά εξάλλου, ο Επίσκοπος Μόρφου σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η ορθοδοξία, η εκκλησία και η πίστη, περνούν κρίση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ο Επίσκοπος Μόρφου έστρεψε τα πυρά του έναντίον όσων η έγνοια τους είναι τα εφάπαξ και η καλοπέραση. Έμαθαν τον κόσμο να μην αντιδρά, τόνισε ο Μόρφου Νεόφυτος, ερωτηθείς αν οι πολίτες σε διεθνές επίπεδο, θα ξεσηκωθούν, αντιδρώντας στην οικονομική εξαθλίωση.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη

Μελετήσατε το Κοράνι;
Αρκετά, ναι.
Νομίζετε ότι προάγει το μίσος;
Ναι. Λέει «όπου βλέπετε απίστους (μη μουσουλμάνους), εάν τους αφανίσετε θα έχετε μεγαλύτερη συμμετοχή στη χαρά του παραδείσου».
Εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο από το Ισλαμικό Κράτος;
Βεβαίως. Μπορεί αύριο μια ομάδα Τούρκων που διαμένει στα κατεχόμενα, να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε στρατόπεδο τζιχαντιστών, αφού γνωρίζουμε όλοι ότι οι Ισλαμιστές του ISIS τροφοδοτούνται από την Τουρκία. Ξέρετε ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι αντιστασιακοί από όλους μας σήμερα στην Κύπρο; Οι τουρκοκύπριοι δάσκαλοι. Οι πιο μεγάλοι ήρωες αυτή τη στιγμη στην Κύπρο είναι οι τουρκοκύπριοι δάσκαλοι και ο παπά -Ζαχαρίας του Αποστόλου Αντρέα. Αυτοί είναι οι ήρωες, οι διάδοχοι του Μάτση και του Αυξεντίου. Όχι όλοι εμείς οι υπόλοιποι που κάνουμε πορείες. Αυτά είναι επετειακά πράγματα. Το ζήτημα είναι να διακινδυνεύεις τη ζωή σου. Αυτό σημαίνει ηρωισμός για να ζήσουν οι άλλοι ελεύθεροι . Για μένα, οι σύγχρονοι ήρωες είναι οι εγκλωβισμένοι, εξαιρέτως ο παπάς που κρατά ζωντανή τη λειτουργία στα κατεχόμενα και βεβαίως οι Τ/κ δάσκαλοι. Βεβαίως υπάρχει κίνδυνος όσο έχουμε κατεχόμενα, μπορούν τα κατεχόμενα, αγαπητέ Αθανάσιε, να γίνουν εκκολαπτήριο του κάθε φανατισμού, είτε θρησκευτικού, είτε εθνικιστικού. Ξέρεις που ανήκουμε γεωγραφικά; Η θέση της Κύπρου ξέρεις πού είναι; Πάνω είναι η Τουρκία, δεξιά μας η Συρία, ο Λίβανος και από κάτω η Αίγυπτος. Είναι το στόμα ενός λύκου και η Κύπρος είναι μέσα. Αυτή όλη η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου λέγεται Λεβάντε. Άρα είμαστε μέσα στα σχέδια τους. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Είμαστε μέσα στα σχέδια τους. Και όχι μόνο εμείς, αλλά και η Ελλάδα, μέσω των μεταναστών, οι οποίοι μπορούν να οργανώσουν επαναστάσεις.

Διάφοροι επικαλούνται συχνά τις προφητείες του γέροντα Παΐσιου και υποστηρίζουν ότι έρχεται η καταστροφή της Τουρκίας. Πώς γίνεται ένας πατέρας της εκκλησίας να μιλά για καταστροφή ενός λαού, έστω και «απίστων»;
Δεν το εύχεται. Το προφητεύει. Προφήτης είναι ένας άνθρωπος με ανοικτά αισθητήρια. Ακούει και βλέπει πράγματα πριν ακόμη πραγματοποιηθούν.

Το προφητικό χάρισμά υπάρχει μέσα στην εκκλησία, όπως υπάρχει το ιαματικό χάρισμα. Γιατί όταν είναι να γιατρευτούμε από μια ασθένεια, το δεχόμαστε, αλλά τις προφητείες δεν τις δεχόμαστε; Αυτός ο άγιος, μου είπε εμένα όταν ήμουν 20 χρονών ότι θα γίνω Επίσκοπος στον τόπο που γεννήθηκα. Μου είπε επίσης ότι θα κτίσω μοναστήρια και μάλιστα ο Παΐσιος, μου σχεδίασε στο χώμα πρόχειρα το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Δύο αυλές που λέει, όχι μια. Μια για τον κόσμο και μια για τους μοναχούς. Και τον ρώτησα «μα θα κάμω εγώ έτσι πράματα;». «Ναι», μου απάντησε, «όχι τώρα αλλά αργότερα». Δεν είναι ο μόνος που προφήτευσε ο Παΐσιος. Εγώ σου λέω για έναν πιο γείτονα σου, είσαι Μορφίτης. Στη Ζώδια το 1973 ένας ψάλτης μας, ο Δημήτρης ο Πρωτόπαπας, είπε «αχ παιδιά και θα βγείτε πρόσφυγες, Τούρκοι θα κατοικήσουν στο χωριό μας».

Έβλεπε τα εξελίξεις και αποκωδικοποιούσε τα γεγονότα ίσως …
Άκουσε. «Θα μείνουμε για πάντα πρόσφυγες πατέρα;», τον ρώτησαν οι κόρες του. Όχι, απάντησε, «πολλοί θα πεθάνουν στην προσφυγιά, αλλά όταν ακούσετε ότι ιδρύθηκε μια νέα χώρα που θα λέγεται Κουρδία τότε θα επιστρέψετε πίσω χωρίς πόλεμο». Τότε κανείς δεν εγνώριζε ότι υπάρχουν κούρδοι. Άρα, το χάρισμα της προφητείας δίνεται σε όλους τους ανθρώπους, φτάνει να καθαρίσουν τις αισθήσεις τους. Προφητείες Ρώσων αγίων συγκλίνουν με τις προφητείες του Παΐσιου και με του απλού ανθρώπου της Ζώδιας. Αν διαβάσεις ένα βιβλίο, ο Χατζηφλουρέτζος από τη Μηλιά Αμμοχώστου, το 1967 εκοιμήθη αυτός, επεριέγραψε όλη την καταστροφή του 1974 και γεγονότα που άρχισαν τώρα να γίνονται.

Αποκλείεται να πρόκειται περί συμπτώσεως;

Ε τώρα αυτό είναι και ζήτημα δικής σου πίστεως. Αλλά υπάρχει επιδημία συμπτώσεων; Είναι σύμπτωση που μου είπε ότι θα γίνω Επίσκοπος στον τόπο που γεννήθηκα, όπως και έγινα;

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι απαξιώνουν τη θρησκεία, ακόμη και τον ίδιο το θεό. Κάποιοι, μάλιστα χαρακτηρίζουν το θεό σαν ένα «φανταστικό φίλο». Μάλιστα, φαίνεται ότι αυτή η απαξίωση μεγαλώνει ανάλογα με την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη, εάν συμφωνείτε;

Διαφωνώ με τη διαπίστωση σου. Αυτή τη στιγμή το Άγιο Όρος βρίσκεται σε πλήρη ακμή. Το επισκέπτονται όλοι οι ηγέτες του κόσμου. Όχι μόνο, οι ορθόδοξοι, ο Πούτιν και άλλοι. Στην εποχή μας, το Άγιο Όρος καθορίζει τα πνευματικά πράγματα της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Αμερικής.

Από το Άγιο Όρος έφυγαν πατέρες και πήγαν και έφτιαξαν στην Αμερική μοναστήρια. Έχετε μεσάνυχτα. Τα τελευταία 40 χρόνια φτιάχτηκαν και ανακαινίστηκαν πέραν των 20 μοναστηριών στην Κύπρο. Όλα αυτά έγιναν με χρήματα του λαού. Η Ρωσία κατόρθωσε και νίκησε τον άθεο κομμουνισμό και τώρα λάμπει η ορθοδοξία της Ρωσίας σε όλα τα πέρατα και περιμένουν οι Κινέζοι πότε θα κατέβουν οι Ρώσοι να τους διδάξουν χριστιανισμό. Αντιλαμβάνεσαι; Αυτά που περιγράφεις συμβαίνουν σε μια μερίδα τη δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής, η οποία λόγω του ότι προηγουμένως εισήλθε στον ρωμαιοκαθολικισμό και προτεσταντισμό έχασε την πνευματικότητα ο δυτικός θρησκευτικός κόσμος. Αυτά που περιέγραψες ισχύουν μόνο για τους ρωμαιοκαθολικούς και πιο πολύ για τους προτεστάντες. Το Ισλάμ γνωρίζει ανανέωση.

Η Ορθοδοξία επίσης γνωρίζει ανανέωση. Αυτά που λες ισχύουν για τους προτεστάντες, οι οποίοι έχασαν τη θρησκευτική τους υπόσταση και δεν έχουν στόχο την αγιότητα.

Τώρα, οι δικοί μας άνθρωποι, στο μέτρο που μιμούνται το δυτικό πολιτισμό, βεβαίως εισέρχεται η αμφιβολία και αμφισβήτηση της δική τους παράδοσης. Όσοι όμως γνωρίζουν την ορθόδοξη παράδοση και ζωή, αμέσως επιστρέφουν στη ζωή των πατέρων τους. Πήγαινε να δεις εκκλησίες. Είναι γεμάτες νέες οικογένειες ενώ παλαιότερα ήταν γεμάτες γέρους. Η εκκλησία βιώνει ανανέωση. Στην Ευρώπη υπάρχει η νέα τάξη πραγμάτων και εμείς είμαστε μέσα στην Ευρώπη και έρχονται νομοσχέδια που θέλουν τάχα να μας κάμουν ευρωπαίους.

Η φάτσα σου εσένα είναι ευρωπαϊκή; Είναι συριακή γιε μου. Τούτου εδώ (του φωτογράφου) είναι ευρωπαϊκή;

Η δική μου είναι ευρωπαϊκή; Είμαστε άνθρωποι της ανατολής. Μην ξεγελιέστε από τη νέα τάξη πραγμάτων, που θέλει να κάμει τους άνδρες γυναίκες και τις γυναίκες άντρες και χάνουμε την ταυτότητα του σώματος και της ψυχής μας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact