ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πληθυσμός φαλαινών σε απομόνωση για 70.000 χρόνια

Ένας πληθυσμός φαλαινών της Αραβικής Θάλασσας ενδεχομένως ζουν σε απομόνωση για περίπου 70.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Αμερικάνικου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της οργάνωσης Wildlife Conservation Society.

Ο μικρός και μη αποδημητικός πληθυσμός των φαλαινών αυτών έχει χαρακτηριστεί ως απειλούμενος από εξαφάνιση από διάφορους περιβαλλοντικούς οργανισμούς. Οι επιστήμονες διαθέτουν περιορισμένα δεδομένα για τον πληθυσμό αυτό, καθώς και για τη σχέση του με άλλες ομάδες φαλαινών, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη τη μελέτη του.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε μιτοχονδριακό και πυρηνικό DNA από δείγματα ιστών σχεδόν 70 φαλαινών της Αραβικής Θάλασσας, και τα συνέκρινε με δεδομένα από πληθυσμούς φαλαινών του νότιου ημισφαιρίου και του βορείου Ειρηνικού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο συγκεκριμένος πληθυσμός της Αραβικής Θάλασσας εμφανίζει σημαντικές και ευδιάκριτες διαφορές με τους αντίστοιχους των άλλων περιοχών.

Οι εκτιμήσεις γονιδιακής ροής και απόκλισης υποδηλώνουν πως ο πληθυσμός προέρχεται από το νότιο Ινδικό Ωκεανό, αλλά δείχνουν ότι έχει απομονωθεί για περίπου 70.000 χρόνια, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για ένα είδος που είναι κατά κανόνα άκρως μεταναστευτικό.

Η γενετική ποικιλομορφία της ομάδας είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των πληθυσμών του νοτίου ημισφαιρίου, και τα ευρήματα των συγγραφέων της μελέτης παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φάλαινες της έρευνας είναι πράγματι μακράν οι πιο απομονωμένες του πλανήτη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χαμηλή γενετική ποικιλότητα σε συνδυασμό με τις διάφορες ανθρωπογενείς απειλές, οφείλουν να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία για την επιβίωση του πληθυσμού και καθιστούν απαραίτητη την καλύτερη προστασία του μοναδικού αυτού είδους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΣΟΚ από τη Naval Group – Δίνει τις Βelharra με Aster 30 B1

ΣΟΚ από τη Naval Group αφού με ανακοίνωσή…

Κωσταράκος για ευρωστρατό: Εφικτή πραγματικότητα ή ηθελημένη αυταπάτη;

Τις πιθανότητες δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, αναλύει ο στρατηγός,…

Τι δείχνουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Γιαννακόπουλου

Τον τελευταίο καιρό σύντροφοι δημοσιεύματα στον Τύπο κάνουν…

Ο σύμβουλος του Ερντογάν προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μεσούτ Χακί…

Γιατί είναι σπουδαία η ελληνογαλλική συμφωνία – Οι τρεις λόγοι

«Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει στρατηγικά…

Νάρκωνε την σύζυγό του και καλούσε αγνώστους να την βιάζουν

Μία πρωτοφανής υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας…

Salt Bae: Χαμός στη Βρετανία για τo νέο «σφαγείο» του στο Λονδίνο

Διασύρουν τον γνωστό βρωμύλο Τούρκο σεφ οι βρετανοί…
contact