ΥΓΕΙΑ

Ποια σοβαρή ασθένεια αποκαλύπτει η αναπνοή μας

Όπως τα μάτια φανερώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τα νύχια φανερώνουν πιθανά προβλήματα στο συκώτι, η αναπνοή μπορεί να δώσει στους γιατρούς μια πρώιμη ένδειξη για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ διαπίστωσαν ότι οι αλλοιώσεις στα κύτταρα και οι βλάβες τους ιστούς αφήνουν ένα χημικό “αποτύπωμα” που μπορεί να ανιχνευθεί χωρίς επεμβατικές εξετάσεις.

Αυτό το χημικό αποτύπωμα αντιστοιχεί σε καρκινικές αλλοιώσεις και εντοπίζεται στον αέρα που εκπνέουμε. Έτσι, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο όμοια με το αλκοτέστ οι γιατροί μπορούν να ανιχνεύουν τον καρκίνο.

Η επονομαζόμενη “ηλεκτρονική μύτη” περιλαμβάνει αισθητήρες που αποτελούνται από νανο-υλικά, όπως ο χρυσός. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνονται με τη βοήθεια ειδικής εργαστηριακής εξέτασης που ονομάζεται ανάλυση χρωματογραφίας/φασματομετρίας μαζών (GC/MS).

Οι αισθητήρες καταγράφουν τη συγκέντρωση ουσιών όπως οι αλδεΰδες, οι υδρογονάνθρακες, οι αλκοόλες, οι κετόνες, οι εστέρες και τα νιτρίλια, οι οποίες αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.

Η εγκυρότητα αυτών των μη επεμβατικών εξετάσεων επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Cancer, η οποία κατέδειξε ότι χημικές ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (volatile organic compounds – VOCs) είναι αυξημένες στα δείγματα εκπνεόμενου αέρα ασθενών με καρκίνο στο στομάχι και έλκος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους τεστ ανοίγουν νέους, πολλά υποσχόμενους δρόμους στη διάγνωση των καρκίνων του γαστρεντερικού, διαχωρίζοντας αυτά τα περιστατικά από περιπτώσεις ασθενών με άλλες παθήσεις του στομάχου.

Επίσης, δύο πιλοτικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2012 έδειξαν ότι το μοναδικό χημικό αποτύπωμα της αναπνοής όχι μόνο διαχωρίζει τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα από τα υγιή άτομα, αλλά παράλληλα διαχωρίζει τις μορφές καρκίνου που οφείλονται στο κάπνισμα από άλλες μορφές που δε σχετίζονται με τη βλαβερή συνήθεια.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact