ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι επωφελούνται από την καταστροφή του Αμαζονίου

Η καταστροφή του δάσους είναι επικερδής, σημειώνει ο αμερικανικός ιστότοπος Vox

Η Αμαζονία φλέγεται και αναπόφευκτα στο στόμα όλων έρχεται η ερώτηση: γιατί, αφού επί τόσα χρόνια μιλάμε για την αναγκαιότητα της προστασίας του τροπικού δάσους, ποτέ δεν έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό για να σταματήσει η καταστροφή του; Η απάντηση μοιάζει απλή και την έδωσε εύγλωττα ο αμερικανικός ιστότοπος Vox: γιατί η καταστροφή του Αμαζονίου είναι επικερδής.

Οι συνέπειες για το παγκόσμιο κλίμα και τη βιοποικιλότητα από την καταστροφή του τροπικού δάσους, είναι τεράστιες, ωστόσο σύμφωνα με το άρθρο, θα επωφεληθούν απόλυτα οι κερδοσκόποι, τους οποίους στηρίζει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου. Όσο για την έλλειψη οξυγόνου στο μέλλον, ας σκεφθούν οι απόγονοί μας.

«Παρά το περιβαλλοντικό κόστος, υπάρχουν μεγάλες οικονομικές πιέσεις πίσω από τις φλόγες», τονίζει το Vox, υπογραμμίζοντας τον δόλο πίσω από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, σύμφωνα με όσα αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μα ποια είναι αυτά τα οικονομικά συμφέροντα;

Κατά πρώτον και προφανέστερον, είναι ο αγροτικός τομέας. Με τις πυρκαγιές αποψιλώνονται και συνεπώς μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες μεγάλες εκτάσεις. Επιπλέον, ως γνωστόν η τέφρα που δημιουργείται, αποτελεί εξαιρετικό φυσικό λίπασμα. Επιπλέον, οι παγκόσμιες εμπορικές συγκυρίες δημιουργούν νέες δυνατότητες για τη γεωργία της Βραζιλίας: η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και περίπου το 80% της παραγωγής της καλλιεργείται στην Αμαζονία, όπου κατά κόρον χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Όμως, ο οικονομικός πόλεμος που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά της Κίνας είχε ως αποτέλεσμα το Πεκίνο να επιβάλει δασμούς στις αντίστοιχες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και στην αμερικανική σόγια. Είναι φυσικό πως η πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη έχει στραφεί εναλλακτικά στη Βραζιλία.

Κατά δεύτερον, μέγα όφελος έχει από τις πυρκαγιές και η κτηνοτροφία της χώρας. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος στον κόσμο, με τις αντίστοιχες εξαγωγές να έχουν αποφέρει το 2018 στη χώρα κέρδη 6,7 δισ. δολαρίων.

Κατά τρίτο λόγο, μεγάλο ρόλο στις καταστροφές στον Αμαζόνιο έχουν διαδραματίσει και ο τομέας των ορυχείων, μιας και η περιοχή είναι πλούσια σε κοιτάσματα χρυσού, αλουμινίου και πετρελαίου. Σύμφωνα με το περιβαλλοντική οργάνωση Amazon Georeferenced Socio-Environmental Information Network (RAISG), η παράνομη εξόρυξη ορυκτών έχει αυξηθεί σε αστρονομικά επίπεδα, ενώ σημαντική αύξηση έχει σημειώσει και η παράνομη υλοτομία, λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Ένας τέταρτος παράγοντας που δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί είναι τα πολιτικά οφέλη που επιδιώκει ο ίδιος ο Μπολσονάρου. Ο ίδιος στην προεκλογική του εκστρατεία είχε διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συνεχίσει την πολιτική για την προστασία του τροπικού δάσους. Και το έκανε πράξη.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ο ρυθμός καταστροφής του Αμαζονίου έχει αυξηθεί δραματικά αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Μπολσονάρου. Τα μέτρα για την περιβαλλοντική προστασία έχουν μειωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος φέτος έχει επιβάλει κατά 30% λιγότερα πρόστιμα σε σχέση με πέρυσι σε αντίστοιχες παραβάσεις.

Όπως σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (ΙΝΡΕ) της Βραζιλίας, ο ρυθμός αποψίλωσης του τροπικού δάσους έχει αυξηθεί 88% από πέρυσι, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών είναι αυξημένος κατά 84% από την ίδια περυσινή περίοδο. Από τον Ιανουάριο έχει αυξηθεί κατά 39% η απωλεσθείσα επιφάνεια του δάσους της Αμαζονίας στη χώρα και τα στοιχεία είναι ακόμη πιο δυσοίωνα, καθώς μόλις έχει ξεκινήσει η εποχή της ανομβρίας, με αποτέλεσμα να αναμένονται ακόμη περισσότερες πυρκαγιές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact