ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν μισό ή καθόλου ΕΝΦΙΑ λόγω της πανδημίας

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% έως και 100% αναμένεται να ισχύσει για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, των οποίων τα εισοδήματα έχουν υποχωρήσει κάτω από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία για τη χορήγηση απαλλαγών από τον φόρο, αναμένουν στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% έως και 100%.

Ειδικότερα, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που είχε κατά το προηγούμενο έτος «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» μέχρι 9.000 ευρώ, με το όριο να προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας.

Ακόμα και στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες ή στις οικογένειες περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω, χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Προϋπόθεση είναι ότι το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ. Με τα εισοδήματα να έχουν σημειώσει «βουτιά» για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός που δικαιούνται απαλλαγή του φόρου.

Φέτος, που οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθούν με βάση τα μειωμένα, λόγω της κρίσης της πανδημίας εισοδήματα του 2020, τα οποία θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταστούν δικαιούχοι μειώσεων κατά 50% ή ακόμη και κατά 100% στον ΕΝΦΙΑ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος πιθανότατα να προσεγγίσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 2.000.000.

Παραδείγματα

  • Μισθωτός ιδιωτικού τομέα με 2 παιδιά, φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα το 2019, 20.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αν ήταν σε αναστολή 6 μήνες, το φορολογητέο εισόδημα από 20.000 ευρώ θα πέσει στις 10.000 ευρώ άρα ο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά του, θα έχει μειωθεί κατά 50%.
  • Μία οικογένεια με τρία παιδιά, με φορολογητέο εισόδημα το 2019, 21.000 ευρώ, με αναστολή 4 μήνες, το φορολογητέο εισόδημα θα πέσει στις 14.000 ευρώ. Εδώ θα υπάρξει ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.


imerisia

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact