Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, παραδεχόμενος πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο κ. Οικονόμου μίλησε για το μείγμα της συνταγής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση λέγοντας πως στόχος είναι να παραμείνει η οικονομία και η κοινωνία ανοιχτή. «Κάθε σημειακή παρέμβαση που κάνουμε στόχο έχει να εξυπηρετήσει αυτή την στρατηγική», είπε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που ισχύουν και αφορούν στους ανεμβολίαστους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως από τον Σεπτέμβριο λαμβάνονται σταδιακά μέτρα που δυσκολεύουν το πλαίσιο δραστηριοτήτων τους.
Απαντώντας σχετικά με το εύρημα της δημοσκόπησης της ALCO σύμφωνα με την οποία το 62% των πολιτών ζητά οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός ανθρώπου όπως η πρόσβαση στα φάρμακα και στα τρόφιμα.
Σχολιάζοντας το εάν συζητείται μία τέτοια επιλογή σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα μπορούσε να προστατέψει την δημόσια υγεία και κάθε μέτρο συζητείται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα που δύναται να έχει.
Όσον αφορά την πρόσβαση στις εκκλησίες, κάλεσε όλους να συμβάλλουν στο να τηρηθεί το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί και καθιστά υποχρεωτικό το rapid test για την είσοδο στους ναούς.
«Είναι κάτι που το αποδέχεται η Ιερά Σύνοδος, το είχε προτείνει και η αξιωματική αντιπολίτευση και καλούμε όλους να το τηρήσουν», είπε συμπληρώνοντας πως η Εκκλησία πιστεύει ότι θα κάνει την δουλειά της όπως και τα όργανα της Πολιτείας με τους απαραίτητους ελέγχους.
Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε πως σε περίπτωση που βρεθεί πιστός σε ναό χωρίς rapid test έχοντας παραβιάσει το πλαίσιο που ισχύει, τότε το πρόστιμο θα επιβληθεί σε αυτόν και όχι στον ιερέα ή στον ναό. «Ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, μιλώντας για τα ποσοστά εμβολιασμού στην Αστυνομία είπε πως αυτά είναι αντίστοιχα με την υπόλοιπη κοινωνία κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 70%.
Στην συνέχεια απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Για να προχωρήσεις στην υποχρεωτικότητα πρέπει να εξετάσεις κάποιες παραμέτρους, όπως τις συνέπειες και τις κυρώσεις.
Επίσης η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν θα πάρεις τα αποτελέσματα που θέλεις, όταν βλέπεις πως υπάρχει κόσμος που δεν πείθεται ακόμα και από τις ιστορίες αρνητών που χάνουν τις ζωές τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας είπε πως την υποχρεωτικότητα δεν την έχει εφαρμόσει καμμία άλλη κυβέρνηση, ειδικά στην Ευρώπη. «Κάποιες είπαν πως θα το κάνουν, άλλες το εξέτασαν, αλλά δεν το εφάρμοσαν», είπε συμπληρώνοντας πως εάν τα ποσοστά του εμβολιασμού ήταν υψηλότερα οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι.