ΕΛΛΑΔΑ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ για τις ελλείψεις στην υγεία


Μετά την καταγγελία του προσκείμενου στο ΚΚΕ συνδικαλιστή Ηλ. Σιώρα για τα νοσοκομειακά φάρμακα, ο προσκείμενος στο ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βαρνάβας κατήγγειλε ότι τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε για γάζες

«Πόλεμος» ανακοινώσεων και εντυπώσεων διεξάγεται στον χώρο της υγείας.

Με «όπλα» τους τις ελλείψεις που διαπιστώνουν σε φάρμακα, γάζες, προσωπικό και κονδύλια οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών διαγκωνίζονται για την πιο σκληρή κριτική της κυβερνητικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία αλλά και για το αγωνιστικό προφίλ τους.
 
Το θέμα της ελλιπούς παροχής υπηρεσιών υγείας στο ΕΣΥ έθιξε αρχικά ο καρδιολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Ηλίας Σιώρας. Με μια σκληρή επιστολή του την περασμένη Δευτέρα ο μαχητικός γιατρός, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ – Υγείας Πρόνοιας Αττικής, κατήγγειλε την ανεπάρκεια των φαρμάκων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και ιδίως στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας όπου ο ίδιος υπηρετεί.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν οι ίδιοι σε αρκετές περιπτώσεις τα φάρμακα τους που πρέπει να τους χορηγούνται ενόσω νοσηλεύονται καθώς το φαρμακείο του Ευαγγελισμού δεν τα διαθέτει. Σε δεινή θέση βρίσκονται όμως και οι εξωτερικοί ασθενείς που χρειάζονται νοσοκομειακά φάρμακα για τη θεραπεία τους – οι ελλείψεις είναι μόνιμες και παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία.
 
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2013 σε 642 εκατ. ευρώ από 1,25 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 αναφέρεται από τον κ. Σιώρα ως ο βασικός λόγος της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο. Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη στον «Ευαγγελισμό» ήταν πέρυσι 38,6 εκατ. ευρώ και φέτος έπεσε στα 32 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».
 
Μία ημέρα αργότερα την ανησυχία του για την κατάσταση στα νοσοκομεία και στο χώρο της υγείας γενικότερα, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος έκανε λόγο «για τα γενικότερα προβλήματα της Υγείας, όπως η κατάσταση των Νοσοκομείων, η λειτουργία του ΠΕΔΥ, του ΕΟΠΥΥ, των ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων κ.λ.π. και για τη στασιμότητα που επικρατεί στη λήψη ουσιαστικών μέτρων, αλλά και κινήτρων για την αντιμετώπισή τους».
 
Ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής των γιατρών -πριν από τον ΠΙΣ ήταν πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ- σε μία υπέρβαση της κομματικής του ταυτότητας κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «να πάψει να σχεδιάζει την πολιτική της με προχειρότητα και παλινωδίες, χωρίς όραμα και προοπτική, μόνο με βραχυπρόθεσμα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα».

Στις «πολεμικές» ανακοινώσεις προστέθηκε τελευταία και εκείνη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Ο παθολόγος του νοσοκομείου Χαλκιδικής και υποψήφιος στις πρόσφατες ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βαρνάβας την Τετάρτη ανήρτησε στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ ένα σκληρό κείμενο για τη δημόσια υγεία. «Η κατάσταση στα Νοσοκομεία της χώρας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τμήματα και ολόκληροι τομείς καταρρέουν από έλλειψη γιατρών, τα κονδύλια που απομένουν στα ταμεία των Νοσοκομείων μετά βίας επαρκούν για αγορά γάζας, τα φάρμακα έχουν καταστεί είδος υπό εξαφάνιση»  διαπιστώνει ο κ. Βαρνάβας. Παράλληλα, κατηγορεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων που «αντί να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα, έχουν αποδυθεί σε ανηλεές κυνήγι των ασθενών για είσπραξη των 5ευρων» αλλά και το υπουργείο Υγείας  διότι «χαρίζει απλόχερα υποσχέσεις μέσω του αναπληρωτή Υπουργού κ. Γρηγοράκου για προσλήψεις γιατρών, δημιουργία ομάδων Task Force, οικονομική ενίσχυση και νομοθετικές αλλαγές».
 
«Οι Ενώσεις Γιατρών και η ΟΕΝΓΕ απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση και θεσμική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ασθενών, οι οποίοι εξευτελίζονται σε Νοσοκομεία τα οποίοι ούτε τα στοιχειώδη για τη νοσηλεία τους δε μπορούν να παρέχουν», καταλήγει ο κ. Βαρνάβας.
Πηγή: Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact