ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» ΕΛΣΤΑΤ-Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για ένα την επικαιροποίηση στοιχείων ελλειμμάτων

Με νυχτερινό μακροσκελές δελτίο τύπου, επιχείρησε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ να απαντήσει σε δημοσιεύματα, που τον έφεραν να ζητάει με μεγάλη καθυστέρηση στοιχεία από το ΓΛΚ για την περίοδο 1995- 2013, προκειμένου να τα δώσει στην EUROSTAT για την επικαιροποίηση των ελλειμμάτων αυτής της περιόδου, υποστηρίζοντας ότι είχε ξεκινήσει τις οχλήσεις από τον περασμένο Ιανουάριο. Η απάντηση από κύκλους του ΓΛΚ ήταν ότι η ανακοίνωση αυτή καθ’ αυτή επιβεβαιώνει ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ουδέποτε απευθύνθηκε στον αρμόδιο Αναπληρωτή υπουργό, παρά μόνο στον αναρμόδιο υπουργό Οικονομικών, παρακάμπτοντας την προβλεπόμενη εκ του νέου διαδικασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τον περασμένο Ιανουάριο, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έστειλε τέσσερις επιστολές με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομικών και κοινοποίηση σε διευθυντικά στελέχη του ΓΛΚ, αιτούμενος στοιχεία της περιόδου 1995- 2013, χωρίς να λάβει απάντηση. Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, κύκλοι του ΓΛΚ, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εκ του ΦΕΚ ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου είναι ο Αναπληρωτής υπουργός που δεν αναφέρεται στον υπουργό αλλά απευθείας στον Πρωθυπουργό, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν μπορούσε να ζητήσει τα εν λόγω στοιχεία. Το ανάλογο ισχύει σαφώς και για τα στελέχη του ΓΛΚ που ήταν αποδέκτες των εν λόγω επιστολών, τα οποία θα έπρεπε να λάβουν σχετικές οδηγίες από τον Αναπληρωτή υπουργό, τον οποίο όμως αγνόησε επιδεικτικά και στις τέσσερις επιστολές ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ!

Ο Χ. Σταϊκούρας έγινε ξαφνικά αποδέκτης επιστολών από τον Χ. Γεωργίου μόλις το Σεπτέμβριο, ενώ είχε μεσολαβήσει η σύσταση ειδικής επιτροπής για το θέμα κι ενώ είχαν αποσταλεί στοιχεία αυτής της περιόδου, με την αιτιολογία ότι χρειάζονταν συμπληρωματικά δεδομένα. Κύκλοι του ΓΛΚ «καρφώνουν», δε, τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και για έναν ακόμα λόγο: ότι εμφανίστηκε επισπεύδων για ένα θέμα- επικαιροποίηση στοιχείων ελλειμμάτων- που σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν δεν έχει το στοιχείο της υποχρεωτικότητας αλλά είναι προαιρετικό.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη το. χαρτοπόλεμο, τις διαρροές και τα «καρφώματα», θα πρέπει να επισημάνει ότι ο. καυγάς γίνεται για μια πολύ «ευαίσθητη» περίοδο και για τα δύο κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, αφού η επικαιροποίηση των στοιχείων «ακουμπά» και την περίοδο πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ για την οποία λέγονται πλέον πολλά από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή, που ξεκίνησε με την περιβόητη δημοσιονομική απογραφή.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact