ΚΟΣΜΟΣ

Πολίτες τα έβαλαν με έναν δισεκατομμυριούχο και δικαιώθηκαν

Ο κροίσος αγόρασε και έκλεισε παραλία, πυροδοτώντας μια από τις πιο λυσσαλέες δικαστικές μάχες των ΗΠΑ

H παραλία Martins της Καλιφόρνια ήταν άλλοτε ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πολιτείας, δημοφιλέστατο για surfing και ψάρεμα.

Αυτό πήρε βέβαια ξαφνικό τέλος το 2008, όταν ο βαθύπλουτος συνιδρυτής της Sun Microsystems, Vinod Khosla, την αγόρασε έναντι 37 εκατ. δολαρίων. Και βέβαια δεν θα του έπαιρνε πολύ να την κλείσει για τον κόσμο, θέλοντας να την κάνει απόλυτα ιδιωτική.

Χαμένη θεωρούσαν την υπόθεση οι πολίτες, μέχρι να παρέμβει τουλάχιστον το Surfrider Foundation και να τον μηνήσει για τον παράνομο αποκλεισμό της ακτής, μιας ακτής που ο κόσμος είχε ελεύθερη πρόσβαση εδώ και δεκαετίες.

Και πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο κατάφερε συντριπτικό πλήγμα στον ζάπλουτο επιχειρηματία, αρνούμενο να εκδικάσει εκ νέου την καταδίκη του στο Εφετείο και την ετυμηγορία να ξανανοίξει την παραλία για το κοινό!

Η ιστορική απόφαση έβαλε τέλος σε μια δικαστική μάχη που κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία και όσα διακυβεύονταν ήταν μεγάλα και σπουδαία: αν έχει δηλαδή το δικαίωμα κάποιος να κλείνει μια παραλία δικής του ιδιοκτησίας. Και στην περίπτωση της Martins, μιας στενής λωρίδας γης καμιά ώρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, αποφάνθηκαν πως δεν το έχει.

Ο Khosla, η προσωπική περιουσία του οποίου ανέρχεται στο 1,55 δισ. δολάρια, είχε προσλάβει μάλιστα ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι για να περιπολεί τον μόνο δρόμο που οδηγεί στην ακτή. Το 2012 πέντε σέρφερς που μπήκαν παρανόμως στην παραλία συνελήφθησαν, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη νομική φωτιά.

Το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε πέρυσι πως ο Khosla παραβίαζε τον πολιτειακό νόμο αρνούμενος την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Εκείνος απάντησε θέλοντας να πάει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ισχυριζόμενος πως δεν χρειάζεται άδεια για να βάλει πόρτα και περίφραξη στην ιδιοκτησία του, μόνο που οι ανώτατοι δικαστές αρνήθηκαν να εκδικάσουν την υπόθεση.

«Το πιο συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο που έχω δει ποτέ μου επιβεβαίωσε πως ακόμα και ένας δισεκατομμυριούχος, που αρνείται να δεχτεί πως ο νόμος αφορά κι αυτόν και προσλαμβάνει τους ακριβότερους δικηγόρους που μπορεί να βρει, δεν μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιωτική παραλία», είπε ο δικηγόρος του Surfrider Foundation, Joseph Cotchett, στους «Los Angeles Times», «οι παραλίες είναι δημόσιες στην Καλιφόρνια και ακόμα και οι αδιανόητα πλούσιοι οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτό, όπως και οποιοδήποτε άλλος»…

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact