ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστών σε αεροπορική βάση στη Συρία

Τουλάχιστον 19 στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί πιστοί στο συριακό καθεστώς σκοτώθηκαν σε μια επίθεση με ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες, την οποία διέπραξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε έναν θύλακα ελεγχόμενο από τις κυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας (της Τετάρτης προς Πέμπτη) και είχε στόχο μια θέση των κυβερνητικών δυνάμεων κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης, ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των πολιορκημένων στρατευμάτων, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις μάχες που ακολούθησαν οι τζιχαντιστές κατέλαβαν ορισμένες κυβερνητικές θέσεις, δύο άρματα μάχης, ένα θωρακισμένο όχημα, πυροβόλα και αυτόματα όπλα, σύμφωνα με την ΜΚΟ. Κατά τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η ίδια πηγή, οι ισλαμιστές έχασαν επτά μαχητές.

Το ΙΚ φέρεται ότι ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, αλλά η μισή πρωτεύουσά της συνεχίζει να βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως και το στρατιωτικό αεροδρόμιο. Αυτές πιστεύεται ότι είναι οι τελευταίες εναπομείνασες θέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη συγκεκριμένη ανατολική επαρχία.

Σταδιακά το ΙΚ, το οποίο έχει αποσχιστεί από την αλ Κάιντα, εδραιώνει τον έλεγχό του στην πετρελαιοπαραγωγική επαρχία φέτος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν με πυροβολικό την αεροπορική βάση στη Ντέιρ Εζόρ και άλλες περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν έκανε καμιά αναφορά στις μάχες. Χθες είχε μεταδώσει ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν βαριές απώλειες στο Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και ότι κατέστρεψαν ένα αυτοκίνητο-βόμβα το οποίο οδηγούσε ένας Λίβυος καμικάζι.

Το ΙΚ δέχεται επιθέσεις από αέρος που εξαπολύει ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τους πολεμιστές του να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ και άλλων στόχων.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, με τον οποίο η Ουάσινγκτον καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί διότι τον θεωρεί μέρος του προβλήματος, δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Paris Match και δημοσιεύθηκε χθες ότι τα αεροπορικά πλήγματα δεν είναι αποτελεσματικά.

Εξάλλου, ένας ακτιβιστής στη Ντέιρ Εζόρ που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισήμανε ότι ο διεθνής συνασπισμός «δεν έχει προχωρήσει σε πλήγματα» εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ «αφότου ξεκίνησε η επίθεση στην αεροπορική βάση. Η τελευταία αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού είχε γίνει πριν από περίπου μια εβδομάδα».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact