ΚΟΣΜΟΣ

Πώς είδαν τα media το διάγγελμα Ομπάμα για τους τζιχαντιστές


H “υπ΄αριθμόν 1” απειλή στον Αραβικό Κόσμο αναγκάζει τον Μπαράκ Ομπάμα να αλλάξει γραμμή πλεύσης σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην 13λεπτη ομιλία του, χτες, προς το αμερικανικό έθνος κατά την οποία παρουσίασε τη στρατηγική του για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πέραν του Ιράκ, στη Συρία.

Οπως σχολιάζει το πρακτορείο “Reuters”, o ένοικος του Λευκού Οίκου ο οποίος ένα χρόνο πριν, αρνιόταν πεισματικά να εγκρίνει αεροπορικά πλήγματα κατά της χώρας του Μπασάρ αλ Ασαντ, όταν υπήρχαν βάσιμες υποψίες ότι η κυβέρνησή του κάνει χρήση χημικών, τώρα αλλάζει στρατηγική. Στόχος του είναι να εξολοθρεύσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χωρίς όμως να ενισχύσει τη θέση του Σύρου προέδρου. Αυτό που είναι αρκετά δύσκολο για τον Ομπάμα είναι να αναζητήσει συμμάχους από τον αραβικό κόσμο.

Στο σημείο αυτό επιστρατεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει αραβικές χώρες με πρώτη και καλύτερη τη Σαουδική Αραβία

“Έχω καταστήσει σαφές ότι Θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται”, δήλωσε ο Ομπάμα, στη διάρκεια της ομιλίας του από το Λευκό Οίκο. “Αυτή είναι είναι μία βασική αρχή της προεδρίας μου: Αν απειλείτε την Αμερική, δεν θα βρείτε κανένα ασφαλές καταφύγιο”, πρόσθεσε στο χθεσινό του διάγγελμα.

Η επέκταση των αμερικανικών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Συρία αλλά και η αποφασιστικότητα του Λευκού Οίκου είναι αποτέλεσμα του αποκεφαλισμού “on air” των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων που ξύπνησε μνήμες στους Αμερικανούς από την δράση της Αλ Κάιντα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το CNN : “Οι αποτρόπαιες εικόνες με τον Βρετανό δήμιο “Τζον” να παίρνει κεφάλια, έπεισαν τους Αμερικανούς να στηρίξουν την στρατιωτική δράση. Όμως, ο πρόεδρος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην οικοδόμηση συμμαχίας, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Και την ίδια ώρα, έχει και τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ένα κρας-τεστ για την δεύτερη θητεία του”.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ με τη νέα αποστολή στρατιωτικών συμβούλων ανέρχονται πλέον σε χίλια στελέχη τα οποία καλούνται να παράσχουν βοήθεια στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε χερσαίες επιχειρήσεις, όπως ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.Τόνισε επίσης ότι χιλιάδες ξένοι μαχητές μεταξύ των οποίων, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, έχουν ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία και θα μπορούσαν να εκτελέσουν επιθέσεις κατά της Δύσης.Υπενθυμίζεται ότι, από τις 8 Αυγούστου, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ κατά των τζιχαντιστών. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε επίσης το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων ως κατεπείγουσα στρατιωτική βοήθεια προς την ιρακινή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν ώστε να ενισχύσουν τη στρατιωτική εκπαίδευση και την κατάρτιση των στελεχών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου. 
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact