ΚΟΣΜΟΣ

Πώς «μοιράζεται» η βρετανική Βουλή στην ψηφοφορία για το Brexit

Η ισορροπία δυνάμεων και τα «μέτωπα»

Σε λίγες ώρες, το βρετανικό Κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει επί της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ΕΕ για το Brexit, ψηφοφορία που η ίδια η Μέι είχε αναβάλλει τον Δεκέμβριο, βλέποντας την επικείμενη ήττα της.

Οι Βρετανοί κοινοβουλευτικοί είναι πιο διχασμένοι παρά ποτέ όσον αφορά τη συμφωνία, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς υπάρχουν «διαρροές» Συντηρητικών προς τις τάξεις όσων θα την καταψηφίσουν, ενώ και το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, τάσσεται κατά της συμφωνίας.

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 μέλη, που «μοιράζονται» υπέρ και κατά.

Η πλειοψηφία των 317 βουλευτών των Συντηρητικών, οι «πιστοί» της Τερέζα Μέι, αναμένεται να υποστηρίξούν το σχέδιο της πρωθυπουργού. Πρόκειται είτε για πραγματιστές υποστηρικτές του Brexit, είτε για μετριοπαθείς υποστηρικτές της ΕΕ, ο μεγαλύτερος φόβος των οποίων είναι η αποχώρηση χωρίς καμιά συμφωνία.

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Μολονότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα προτιμούσε η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας από τους βουλευτές του, ο Στίβεν Λόιντ, ήλθε σε ρήξη με την κομματική γραμμή και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη συμφωνία για το Brexit, που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός. Αλλά και ορισμένοι βουλευτές των Εργατικών, όπως η Κάρολιν Φλιντ ή ο Κέβιν Μπάρον, που εκλέχθηκαν σε περιοχές που τάχθηκαν υπέρ του Brexit, ανήγγειλαν ότι θα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «no deal Brexit», ενός χαοτικού διαζυγίου.

Εναντίον της συμφωνίας με την ΕΕ τάσσεται το European Research Group, μία συμμαχία ευρωφοβικών βουλευτών των Τόρις. Στις τάξεις αυτής της ομάδας, που πιστεύεται ότι αριθμεί από 60 ως 85 κοινοβουλευτικούς, συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις, ενώ επικεφαλής της είναι ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ. Η ομάδα τάσσεται υπέρ συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, κατά το υπόδειγμα του Καναδά, ή ακόμη και μιας «σκληρής» αποχώρησης, άνευ συμφωνίας με τους 27. Τον Δεκέμβριο, προσπάθησε – ανεπιτυχώς – να ανατρέψει τη Μέι.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Εργατικού Κόμματος είναι φίλα προσκείμενη στην Ευρώπη και εναντιώνεται, όπως ορίζει εξάλλου και η κομματική γραμμή, στη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός. Η ηγεσία του κόμματος σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αν η πρόταση μομφής απορριφθεί, οι Εργατικοί θα ταχθούν υπέρ της διοργάνωσης δεύτερου δημοψηφίσματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτιμούσε την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, η οποία καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς και ορίζει τους κανόνες της κοινής εμπορικής πολιτικής έναντι τρίτων χωρών. Αν μπορέσει να κερδίσει τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και αναλάβει την εξουσία, λέει πως θα διαπραγματευθεί νέα συμφωνία με την ΕΕ.

Τα 35 μέλη του σκοτσέζικου κόμματος SNP, που έχουν εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, συγκροτώντας την τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από εκείνες των Συντηρητικών και των Εργατικών, τάσσονται αποφασιστικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και εναντίον της συμφωνίας για το Brexit. Το κόμμα ζητεί το ΗΒ, ή έστω μόνο η Σκοτία, να παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση. Σε αντίθετη περίπτωση η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής του SNP, διαμηνύει πως θα επιδιώξει να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Το μικρό, υπερσυντηρητικό, ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, οι 10 βουλευτές του οποίου εγγυώνται στη Μέι μικρή αλλά απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, τάσσεται υπέρ του Brexit, όμως εναντιώνεται στο σχέδιο της συμφωνίας, που κατ’ αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την οικονομική και πολιτική ακεραιότητα του ΗΒ. Η πέτρα του σκανδάλου για το κόμμα δεν είναι παρά ο «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop, που θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο κίνδυνος των «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία: κατά το DUP, η εφαρμογή του συνεπάγεται ότι παραχωρείται ειδικό καθεστώς στη Βόρεια Ιρλανδία. Παρά τις τελευταίες «διαβεβαιώσεις» των ηγετών της ΕΕ πως, όπως και το ΗΒ, δεν θέλουν να τεθεί σε ισχύ το backstop παρά μόνο ως η λύση της εσχάτης προσφυγής, το DUP παραμένει αμετάπειστο και προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην πολιτική διακήρυξη.

Υπάρχουν και Συντηρητικοί που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Περίπου δώδεκα κοινοβουλευτικοί των Τόρις που διεξήγαγαν εκστρατεία εναντίον του Brexit ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 συνεχίζουν να εναντιώνονται κάθετα σ’ αυτό και να ζητούν να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέι. Ανάμεσά τους είναι πρώην υπουργοί, όπως η Τζαστίν Γκρίνινγκ και ο Τζο Τζόνσον, καθώς και μέλη του κοινοβουλίου όπως η Άννα Σούμπρι και ο Ντόμινικ Γκριβ.

Τέλος, ορισμένοι παραμένουν αναποφάσιστοι. Οι Εργατικοί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ είναι μια μικρή ομάδα κοινοβουλευτικών των Εργατικών που υπερασπίζεται το Brexit, στον αντίποδα της κομματικής γραμμής. Ενδέχεται να στηρίξει τη συμφωνία, ή αν δεν εγκριθεί να ταχθεί υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact