ΚΟΣΜΟΣ

Πώς προετοιμάστηκε η Κούβα για την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα

Ο αλλοτινός «εχθρός», φτάνει σήμερα το βράδυ (για την Ελλάδα), στην Αβάνα. Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα μετά από 88 χρόνια.

Η ιστορική διήμερη επίσκεψη του Ομπάμα στην Αβάνα, προκαλεί ενθουσιασμό στους Κουβανούς, μεταδίδει το Reuters, έναν λαό που έχει δει την κυβέρνησή του να υβρίζει τους 10 προηγούμενους Αμερικανούς ηγέτες.

Η επίσκεψη αυτή θα ήταν αδιανόητη πριν από το Δεκέμβριο του 2014, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο συμφώνησαν το «ξεπάγωμα» των σχέσεων των δύο χωρών, που ήταν τεταμένες μετά από την ανατροπή της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης της Κούβας το 1959.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι προετοιμασίες στην Κούβα ήταν εντατικές τις τελευταίες ημέρες. Αστυνομικοί με πολιτικά κατέκλυσαν στην Αβάνα, αυξάνοντας την ασφάλεια της πόλης, ενώ εργάτες ασταμάτητα έριχναν άσφαλτο σε μία πόλη στην οποία οι οδηγοί αστειεύονται ότι πρέπει να κυκλοφορούν ανάμεσα σε «λακκούβες με δρόμο» και όχι το αντίστροφο.

Αφίσες που καλωσορίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο, στις οποίες φιγουράρουν ο Ομπάμα και ο Κάστρο γέμισαν την περιοχή στην οποία θα κυκλοφορήσει ο πρώτος, λίγο μετά από την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η επαναπροσέγγιση Αβάνας-Ουάσιγκτον, οι δύο πλευρές έχουν αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις, έχουν υπογράψει εμπορικές συμφωνίες για τις τηλεπικοινωνίες και σχεδιαζόμενη αεροπορική σύνδεση, ενώ επέκτειναν τη συνεργασία στην προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία του περιβάλλοντος.  

Βέβαια, σημαντικές διαφορές παραμένουν ακόμη. Και πάνω από όλα, το 54ετές οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα. Ο Ομπάμα έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την άρση του, αλλά έχει πέσει στον «τοίχο» της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας. Ετσι, αντί για αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί την εκτελεστική εξουσία του, για τη χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο και τα ταξίδια.

Η Κούβα διαμαρτύρεται και για τη συνεχιζόμενη κατοχή της ναυτικής βάσης στο Γκουαντάναμο, κάτι το οποίο ο Ομπάμα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι προς συζήτηση.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους επικρίνουν τη μονοκομματική εξουσία και την καταστολή των πολιτικών αντιπάλων. Η αστυνομία της Κούβας συνέλαβε περισσότερους από 200 ακτιβιστές, τις τελευταίες ημέρες πριν από την επίσκεψη Ομπάμα, σύμφωνα με τους αντιφρονούντες.

Δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος σε αυτά τα θέματα, κατά τη συνάντηση Ομπάμα- Κάστρο τη Δευτέρα, ή στο επίσημο δείπνο της Δευτέρας.

Αντίθετα, τα κυριότερα σημεία της επίσκεψης αναμένεται να είναι η εμφάνιση του Ομπάμα στην τηλεόραση της Κούβας, την Τρίτη, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραστεί και σε αγώνα επίδειξης μπέιζμπολ, μεταξύ της εθνικής ομάδας της Κούβας και των Tampa Bay Rays.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact