ΚΟΣΜΟΣ

Πώς σχολιάζουν στην Ευρώπη την εξέλιξη με τη Βόρεια Κορέα

Η Κίνα «εκτιμά» την πρόθεση του προέδρου των ΗΠΑ να επιλύσει με πολιτικά μέσα το ζήτημα

Μια «θετική εξέλιξη» συνιστά η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Πέμπτη για συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, όταν ρωτήθηκε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για το θέμα αυτό, χαιρέτισε «τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις» στις σχέσεις της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα. «Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να δεχτεί μια πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν για μια σύνοδο συνιστά επίσης θετική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Η ΕΕ ανυπομονεί να διαπιστώσει τα αποτελέσματα» των διπλωματικών πρωτοβουλιών, καθώς στο προσεχές διάστημα προβλέπονται πολλές διακρατικές συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, τόνισε εξάλλου η Κοτσίγιαντσιτς.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι πρόκειται να συναντηθεί στις 19 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κανγκ Κιούνγκ-Ουά.

Θετική ήταν και η αντίδραση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην εξέλιξη αυτή, την οποία χαρακτήρισε «αναλαμπή ελπίδας», καλώντας όλες τις πλευρές «να συνεχίσουν τις προσπάθειες» που καταβάλλουν. «Ασφαλώς θα ήταν υπέροχο αν καταφέρναμε να καταλήξουμε σε μια εκτόνωση όλης αυτής της έντασης σχετικά με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας που για όλους εμάς ήταν μεγάλη πηγή ανησυχίας», είπε.

Η Βρετανία από την πλευρά της, σημείωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μολονότι χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε. «Ανέκαθεν ήμασταν σαφείς: θέλουμε ο Κιμ Γιονγκ Ουν να αλλάξει πορεία και να δώσει προτεραιότητα στην ευημερία του λαού του αντί για την παράνομη επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων», είπε ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η πίεση στη Βόρεια Κορέα και ότι οι κυρώσεις εφαρμόζονται αυστηρά».

Τι λέει η Κίνα

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του Xinhua, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι εκτιμά τη βούλησή του να επιλύσει με πολιτικά μέσα το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, όπως μετέδωσαν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τραμπ, ο Σι εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βελτίωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι το Πεκίνο στηρίζει τον διάλογο για την επίλυση του ζητήματος. Ο Σι είπε επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο ότι ευελπιστεί η Κίνα και οι ΗΠΑ να ελέγξουν τις διαφορές τους και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact