ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα βγουν στη σύνταξη οφειλέτες με διαδοχική ασφάλιση

Τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, συνυπολογίζοντας τον χρόνο μόνο από ένα Ταμείο, έχουν όσοι εμπίπτουν στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης και έχουν οφειλές από εισφορές σε έναν από τους δύο ή και περισσότερους φορείς στους οποίους υπήχθησαν κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.

Με νεότερο γενικό έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, με αφορμή ερωτήματα ασφαλισμένων οι οποίοι εμπίπτουν στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης διευκρινίζονται τα εξής:

1. Στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ υπάγονται υποχρεωτικά οι ασφαλισμένοι των εντασσόμενων στον νέο φορέα πρώην Ταμείων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών καθώς και του Δημοσίου.

2. Η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής δεν είναι υποχρεωτική για χρόνους ασφάλισης που είχαν πραγματοποιηθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

3. Με τον νόμο Κατρούγκαλου εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντες στον ΕΦΚΑ φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον νέο φορέα για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην Ταμείου (του οποίου δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό).

4. Η δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος περί διαδοχικής ασφάλισης εξετάζεται στις περιπτώσεις μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις καταστατικές διατάξεις των ενταχθέντων φορέων. Επίσης, χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στον ΕΦΚΑ από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά για τη θεμελίωση και τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης.

5. Με αυτά τα δεδομένα, είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένο βάσει αυτοτελούς δικαιώματος, με χρόνο ασφάλισης που έχει πραγματοποιήσει σε πρώην φορέα, εφόσον δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση άλλου πρώην Ταμείου, του οποίου δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις του τ. ΙΚΑ με χρόνους ασφάλισης 1983-2016 τ. ΙΚΑ και 2017- 2018 ΕΦΚΑ ως μισθωτός.

Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος θέλει να υποβάλει σχετικό αίτημα και δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισής του στον τ. ΟΑΕΕ στον οποίο εκκρεμούν οφειλές.

Με βάση τη νομοθεσία δύναται να δικαιούται σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας του τ. ΙΚΑ, διότι δεν ασφαλίζεται στον Ενιαίο Φορέα από την 1η Ιανουαρίου 2017 για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ. Οι οφειλές του εξακολουθούν να υφίστανται στον πρώην φορέα (τ. ΟΑΕΕ).

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Δημοκρατία

Kάντε κλικ για να συνεχίσετε

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο κορωνοϊός έφτασε στην Ελλάδα: 38χρονη στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα…

Eπί ποδός πολέμου οι νησιώτες – ««Οι καμπάνες θα είναι το σύνθημα»

Eπί ποδός πολέμου βρίσκεται η κυβέρνηση με τους…

Μήνυμα Β.Πούτιν σε Άγκυρα: «Σας καταστρέψαμε»!

Παρέμβαση του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν…

Nata Lee: Η πιο σeξι DJ του κόσμου, και όχι άδικα!

Κατάγεται από την Ρωσία, είναι μοντέλο και έχει…

Κύμα αγάπης για τον 9χρονο με νανισμό που έζησε το bullying

To 9χρονο παιδί πάσχει από νανισμό και έζησε…

Νεκρό 8χρονο κορίτσι – Βιάστηκε ομαδικά από 16 συγγενείς του!

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο με πόνους στο στομάχι, ενώ…
contact