ΥΓΕΙΑ

Πόσα κιλά μπορείτε πραγματικά να χάσετε κάνοντας δίαιτα

Δεν είναι λίγες οι φορές που όσοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια δίαιτα απώλειας βάρους, έχουν …«μεγάλες προσδοκίες».

Πολλοί, έχουν στο μυαλό τους το βάρος στο οποίο βρίσκονταν πριν δύο ή τρεις δεκαετίες, ενώ ορισμένοι μπορεί να οραματίζονται ακόμη κι ένα βάρος στο οποίο δεν έχουν υπάρξει ποτέ. Για πολλούς, επικρατεί η άποψη ότι το να θέτουν υψηλούς στόχους, είναι κάτι που θα τους κινητοποιήσει περισσότερο, ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει, είναι ότι απογοητεύονται όταν δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή απώλεια βάρους και θεωρούν αποτυχημένη την προσπάθεια, ακόμη κι αν έχει επιτευχθεί σημαντική -για την υγεία- μείωση του σωματικού τους βάρους. Το δε χειρότερο είναι ότι αυτή η απογοήτευση οδηγεί συχνά σε διακοπή της προσπάθειας και επαναπρόσληψη των κιλών που έχασαν ή και περισσότερων…

Παλαιότερη μελέτη έδειξε ότι τα υπέρβαρα άτομα, θέτουν ως στόχο να μειώσουν το βάρος τους κατά μέσο όρο κατά 32%, πρακτικά δηλαδή, να χάσουν το 1/3 του βάρους τους και 3 φορές περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των δεικτών και της κατάστασης της υγείας τους. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να μειωθεί το βάρος σε τέτοιο ποσοστό και το σημαντικότερο, να διατηρηθεί μακροχρόνια αυτή η απώλεια.

Επομένως, προσπαθήστε να θέτετε μικρούς και εφικτούς στόχους και όταν αυτοί επιτυγχάνονται να θέτετε τον επόμενό σας στόχο. Αυτό θα πρέπει να αφορά όχι μόνο τη συνολική απώλεια βάρους, αλλά και το χρονικό διάστημα στο οποίο αυτή θα επιτευχθεί. Μην ξεχνάτε ότι ο προτεινόμενος ρυθμός για υγιή απώλεια βάρους, που είναι πιθανότερο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα, είναι γύρω στο 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα.

Συνολικά, σκεφτείτε ότι ακόμη και μικρή απώλεια βάρους, της τάξης του 5-10% μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λιπιδίων και να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ καλύτερα με το σώμα σας, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή σας. Προκειμένου να παραμείνετε κινητοποιημένοι και συνεπείς στην προσπάθεια επίτευξης του τελικού σας στόχου, θέστε διαδοχικούς, μικρότερους στόχους σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Παρακολουθήστε την πορεία σας κι επιβραυέστε τον εαυτό σας για κάθε στόχο που πετυχαίνετε, για παράδειγμα με μια εκδρομή, μια επίσκεψη σε κάποιο χώρο αναψυχής ή ένα δώρο στον εαυτό σας. Σκεφτείτε τη βελτίωση που επιφέρει στην υγεία και τον τρόπο ζωής σας, η επίτευξη κάθε μικρού στόχου, προκειμένου να θυμάστε γιατί πρέπει να συνεχίσετε.

Πάνω απ’ όλα όμως, θυμηθείτε ότι το «κλειδί» για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους, η οποία θα «αντέξει στο χρόνο» είναι να εφαρμόσετε μικρές και μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και συστηματική φυσική δραστηριότητα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact