ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πόσο χρειάστηκαν οι δεινόσαυροι να γίνουν πτηνά;

Τα πτηνά σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία κατάγονται από τους δεινοσαύρους.

Η θεωρία αυτή (που ενισχύεται συνεχώς από καινούργια ευρήματα) αναφέρει ότι για να καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που μεταβαλλόταν εναντίον τους οι δεινόσαυροι άρχισαν να μικραίνουν σε μέγεθος, να βγάζουν φτερά και να μαθαίνουν να πετούν.

Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι αυτή η… μεταμόρφωση δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά ήταν μια μακρά εξελικτική διεργασία. Σύμφωνα με τους ερευνητές χρειάστηκαν περίπου 50 εκ. έτη για να μετατραπούν οι δεινόσαυροι σε πτηνά.

Η χρονολόγηση

Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε 1.500 ανατομικά χαρακτηριστικά από 120 δεινοσαύρους διαφόρων ειδών της οικογένειας των θηροπόδων. Οι ερευνητές μελέτησαν τα μεγαλύτερα είδη της οικογένειας (Τυραννόσαυρους και Γιγαντόσαυρους) και διάφορα είδη που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ανάμεσα σε εκείνα που εξελίχτηκαν σε πτηνά.

Χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους και τεχνικές ανάμεσα στις οποίες και ορισμένες που χρησιμοποιούν μοριακοί βιολόγοι για να ανασυνθέσουν την εξέλιξη ενός ιού.

«Μελετήσαμε το επίπεδο της εξέλιξης των θηροπόδων. Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που εξελίσσονταν ταχύτερα ήταν οι δεινόσαυροι που όλα τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι είναι οι πρόγονοι των πτηνών.

Η εικόνα που αποκομίζουμε από τη μελέτη μας είναι ότι υπήρξε μια αργή, σταδιακή εξελικτική διεργασία μετατροπής των δεινοσαύρων σε πτηνά κατά την οποία κάθε καινούργιο είδος που έκανε την εμφάνιση του ήταν ελαφρώς μικρότερο από το προηγούμενο.

Για να φτάσουμε από τους μεγάλους δεινοσαύρους στα πρώτα μικρά πτηνά χρειάστηκαν περισσότερα από 50 εκ. έτη» αναφέρει ο Μάικλ Λι, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και του Νότιου Μουσείου της Αυστραλίας που ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Πηγή: Το Βήμα science

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact