ΕΛΛΑΔΑ

Πόσους μήνες θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ενεργοποιείται από τη στιγμή που γίνεται η χορήγηση της τρίτης δόσης

Οριστικοποιήθηκε η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες έως 60 ετών στη χώρα μας (και όχι μόνο), η οποία θα είναι εννέα μήνες και θα ισχύει από τη στιγμή που θα χορηγείται η τρίτη δόση.

Σύμφωνα, εξάλλου, με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, το πιστοποιητικό νόσησης θα σταματά να ισχύει στους τρεις μήνες, ενώ, όσον αφορά στους άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση θα λήγει στους 7 μήνες. Ωστόσο, μετά την τρίτη δόση, το πιστοποιητικό θα ισχύει για 9 μήνες για όλους ανεξαιρέτως.

Ειδικά δε για το πιστοποιητικό νόσησης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί αρνητικό μοριακό τεστ, προτού «ενεργοποιηθεί» η τρίμηνη ισχύ του. Σημειώνεται πως οι εμβολιασμένοι καλούνται να κάνουν πριν και μετά τις γιορτές τα δωρεάν self tests που ήδη διανέμονται στα φαρμακεία, με την κυβέρνηση να μην έχει -προς ώρας- στα πλάνα της την επιβολή υποχρεωτικού τεστ.

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να τους αποκλείσει από τους μεικτούς χώρους διασκέδασης στις γιορτές, αλλά το μέτρο μπορεί να επανεξεταστεί στην περίπτωση που το επιβάλλει η πορεία της πανδημίας. Στον «πάγο», εξάλλου, βάζει τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πενηντάρηδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τα μηνύματα μετά το άνοιγμα της τρίτης δόσης στους τρεις μήνες, είναι πολύ θετικά, καθώς από τα 5,1 εκατομμύρια πολίτες τους οποίους αφορά, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 2,7 εκατομμύρια πολίτες. Την ίδια ώρα, έχουν κλειστεί 70.000 νέα ραντεβού από ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Πλεύρης: «Αποδεχόμαστε την πρόταση της Κομισιόν για τη διάρκεια του πιστοποιητικού»

Το σενάριο ενός lockdown απέκλεισε εκ νέου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας. «Tο lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ούτε σε τοπικό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, δήλωσε ότι φαίνεται πως το τέταρτο κύμα αρχίζει να επιπεδώνεται, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μείωση 24% στα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα. Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξακολουθεί να καταγράφεται μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης είπε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact