ΔΙΑΦΟΡΑ

Πως πρέπει να μιλούν οι γονείς με τους εφήβους για τις ρομαντικές και μη σχέσεις

Γονείς και επαγγελματίες υγείας πρέπει να αρχίσουν να μιλάνε με τους εφήβους στο γυμνάσιο για τις υγιείς ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις και για τον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Ειδικότερα οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι θα πρέπει να εξετάζουν τους ασθενείς τους για τυχόν σεξουαλική βία και για σεξουαλικό καταναγκασμό και να είναι έτοιμοι να το συζητήσουν, συμβουλεύει η Επιτροπή για την Υγειονομική Περίθαλψη των Εφήβων, του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων.

“Στόχος μας είναι να δώσουμε στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης έναν οδηγό, για το πώς να προσεγγίζει τους εφήβους και πώς να τους εκπαιδεύει για θέματα σχέσεων, που προάγουν την γενική τους ευημερία”, δήλωσε η Dr Oluyemisi Adeyemi-Fowode του Νοσοκομείου Παίδων του Τέξας και του Κολλεγίου Ιατρικής Baylor στο Χιούστον, η οποία συνυπέγραψε την δήλωση της επιτροπής για το θέμα.

“Θέλουμε να αναγνωρίσουμε το πλήρες φάσμα των σχέσεων και το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι οι έφηβοι σεξουαλικές σχέσεις. Αυτό διαχωρίζει τις σεξουαλικές και τις μη σεξουαλικές πτυχές των ρομαντικών σχέσεων”, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Δημιουργώντας ένα περιβάλλον χωρίς κριτική και σχόλια, οι έφηβοι θα νιώθουν ασφαλείς να μιλούν για το σεξ και για τις σχέσεις, ενώ οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας θα είναι σε θέση να καθησυχάσουν τις ανησυχίες, που μπορεί να έχουν οι έφηβοι, σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Είναι σημαντικό να υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία και ασφαλές περιβάλλον, προκειμένου οι έφηβοι να νιώσουν ότι μπορούν να εκμυστηρευθούν τις πιο μύχιες σκέψεις και αγωνίες τους.

Στο γυμνάσιο, οπότε αρχίζει η ανακάλυψη του εαυτού, οι γονείς, οι μέντορες και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους να αξιοποιήσουν αυτές τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Καθώς περνούν περισσότερο χρόνο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα, οι έφηβοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την καθοδήγηση, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τις σχέσεις που τους κάνουν καλό, από εκείνες που τους βλάπτουν συναισθηματικά ή σωματικά.

Πρωτίστως, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν για τις βασικές πτυχές μιας υγιούς σχέσης, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού, της επικοινωνίας και της αξίας του ανθρώπινου σώματος και της προσωπικής υγείας. Η ισότητα, η ειλικρίνεια, η ασφάλεια, η ανεξαρτησία και το χιούμορ είναι, επίσης, καλά στοιχεία σε μια ρομαντική σχέση.

Βέβαια οι γιατροί είναι καλό να γνωρίζουν ότι τα κοινωνικά πρότυπα, η θρησκεία και η επιρροή της οικογένειας μπορεί να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στις ρομαντικές και στις σεξουαλικές σχέσεις των εφήβων.

Πηγή: healthmag.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact