ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποίηση Fitch για τις ελληνικές τράπεζες: Πιθανές οι κεφαλαιακές «τρύπες» από τα stress tests

Προειδοποίηση για ενδεχόμενες κεφαλαιακές τρύπες στις ελληνικές τράπεζες απευθύνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο οίκος στην έκθεσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ενδέχεται να αποκαλύψουν περαιτέρω κεφαλαιακά κενά» γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες οι οποίες είναι βεβαρημένες από μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων.

«Ο μεγάλος αριθμός προβληματικών δανείων αφήνει τους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ευάλωτους σε εξελίξεις σε μια οικονομία που βελτιώνεται αλλά παραμένει πολύ αδύναμη», σημειώνει η Fitch.

«Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, παρά την ενίσχυση των κεφαλαίων τους και την πρόοδο που έχουν σημειώσει στην ενοποίηση τους και στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα πανευρωπαϊκά stress tests θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ελλείψεις, ιδίως εάν τα εν εξελίξει μέτρα αναδιάρθρωσης δεν ενσωματωθούν πλήρως», αναφέρει ο οίκος.

Η Fitch σημειώνει ότι το βασικό της σενάριο είναι πως οι τράπεζες θα καλύψουν τυχόν κενά από τον ιδιωτικό τομέα, όπως ήταν η περίπτωση το πρώτο εξάμηνο του 2014 μετά την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αντί να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο συνεχίζει να διαθέτει πάνω από 11 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματος του ΤΧΣ για την εξυπηρέτηση άλλων πολιτικών και δημοσιονομικών μετώπων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact