ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση για ελλείψεις τροφίμων στη Βρετανία σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία

Πιθανές καθυστερήσεις λόγω τελωνειακών ελέγχων

Προβλήματα στην παροχή κάποιων τροφίμων στη Βρετανία για εβδομάδες ή και μήνες θα προκαλέσει «άτακτο» Brexit εάν λόγω των καθυστερήσεων στα λιμάνια τα νωπά προϊόντα μείνουν για διάστημα μέσα στα φορτηγά μεταφορών και χαλάσουν, όπως προειδοποίησε σήμερα φορέας του κλάδου.

Εταιρίες λιανεμπορίου όπως η Tesco έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή ένωση στις 31 Οκτωβρίου χωρίς εμπορική συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα προβληματική για τον κλάδο καθώς τα περισσότερα από τα νωπά προϊόντα εισάγονται και οι αποθήκες γεμίζουν πριν τα Χριστούγεννα.

Ενόψει της αρχικής ημερομηνίας του Brexit στις 29 Μαρτίου, τα σούπερ μάρκετ και οι εταιρίες λιανεμπορίου συνεργάστηκαν με τους προμηθευτές για να αυξήσουν τα αποθέματα προϊόντων μακράς διαρκείας όπως τα μακαρόνια, το εμφιαλωμένο νερό και το χαρτί τουαλέτας.

Έχουν προειδοποιήσει ωστόσο ότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που μπορούν να μπουν στα ράφια των καταστημάτων μόνο για μερικές ημέρες, δεν μπορούν να αποθηκευτούν και ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι στο μεγαλύτερο λιμάνι της Βρετανίας, το Ντόβερ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στις αφίξεις.

Ο κλάδος έχει επίσης δοκιμάσει διαφορετικά λιμάνια για να αποφύγει τη βασική διαδρομή Ντόβερ-Καλαί, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε σχετικές κρατήσεις με αεροπορικές εταιρίες, προκειμένου τα εφόδια να μεταφερθούν αεροπορικώς εάν χρειαστεί, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Ο κλάδος των τροφίμων είναι απολύτως σαφής, έξοδος χωρίς συμφωνία είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα για εμάς» δήλωσε ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών Τιμ Ράικροφτ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Θα υπάρξουν επιλεγμένες ελλείψεις και σε κάποιο βαθμό θα είναι τυχαίες, διότι αυτό εξαρτάται από το ποια φορτηγά θα περάσουν και ποια όχι. Νομίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια σοβαρή αναταραχή και θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες μετά την έξοδό μας».

Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να άρει προσωρινά κάποιους από τους κανόνες ανταγωνισμού για να επιτρέψει σε λιανεμπόρους και προμηθευτές να εργαστούν από κοινού για να προσφέρουν την πιο αποτελεσματική κάλυψη για τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Ράικροφτ δήλωσε ότι ο κλάδος έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την κυβέρνηση να προσφέρει εγγυήσεις ότι οι εταιρίες δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα από τους ρυθμιστικούς φορείς για πρακτικές κατά του ανταγωνισμού.

«Στην περίπτωση της αναταραχής μιας μη συμφωνίας, εάν η κυβέρνηση θέλει οι εταιρίες της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις -θα αποφασίσουμε πού θα πάνε κατά προτεραιότητα οι αποστολές- θα πρέπει να παράσχουν ισχυρές γραπτές διαβεβαιώσεις ότι ο νόμος περί ανταγωνισμού δεν θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα σε αυτές τις συνομιλίες» δήλωσε ο Ράικροφτ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact