ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! Αυτή είναι η “αθώα” καρκινική συνήθεια που έχουμε όλοι στη καθημερινότητά μας

Η τακτική κατανάλωση καυτού τσαγιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του οισοφάγου, ειδικά στους καπνιστές και όσους καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα με κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι ήδη γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου στον οισοφάγο, αλλά οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας και του Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνει περαιτέρω εφόσον το άτομο καταναλώνει τακτικά και καυτό τσάι.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 456.000 άτομα, 30-79 ετών, εκ των οποίων 1.731 εκδήλωσαν καρκίνο του οισοφάγου στη διάρκεια της μελέτης. Τα άτομα που έπιναν καυτό τσάι, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και επίσης κάπνιζαν, είχαν υπερπενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν έκαναν τίποτε από τα τρία.

Οι καπνιστές που έπιναν καθημερινά καυτό τσάι αλλά όχι αλκοόλ, είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου στον οισοφάγο.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, ο Νιλ Φριντμαν από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου και Γενετικής του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι προφανώς δεν εκτιμούν σωστά τη θερμοκρασία του τσαγιού που πίνουν και αυτό αποτελεί έναν περιορισμό για τα συμπεράσματα της μελέτης».

Και συμπληρώνει ότι

«πίνοντας τσάι σε χαμηλότερη θερμοκρασία δεν είναι υποκατάστατο της διακοπής του καπνίσματος και του περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ. Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πολύ καυτού τσαγιού αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στον οισοφάγο και οι λάτρεις του αφεψήματος θα πρέπει να το αφήνουν λιγάκι να κρυώσει πριν το πιουν, είτε είναι καπνιστές, είτε πίνουν αλκοόλ ή απέχουν και από τις δύο αυτές συνήθειες».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact