ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση τεσσάρων σημείων από την Ελλάδα προς την ΕΕ για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται.

Οπως γνωστοποιείται, η ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε να επαναπροσδιοριστούν τα ποσά με βασικό κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως εξετάζεται νέος διορθωτικός κανονισμός, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που επέρχονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει μία δική της πρόταση που περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

  • Η ελληνική πλευρά ζητά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατ’αρχήν την επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.
  • Δεύτερον, τη στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Οργανώσεις Παραγωγών καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση).
  • Τρίτον, να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Οργανώσεων Παραγωγών και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το κράτος μέλος» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους.
  • Τέταρτον να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό που γνωστοποιήθηκε σήμερα ο συνολικός προϋπολογισμός για τη στήριξη των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. ευρώ για δράσεις προώθησης.

Αναλυτικά προβλέπει χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ) και ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 ευρώ, Ισπανία, 1,13 εκατ. ευρώ, Ιταλία 1,28 εκατ. ευρώ και Γαλλία 262.000 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ τα μέτρα στήριξης της ΕΕ για όσους παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια και τις αποζημιώσεις που προβλέπονται.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact