ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση τεσσάρων σημείων από την Ελλάδα προς την ΕΕ για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται.

Οπως γνωστοποιείται, η ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε να επαναπροσδιοριστούν τα ποσά με βασικό κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως εξετάζεται νέος διορθωτικός κανονισμός, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που επέρχονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει μία δική της πρόταση που περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

  • Η ελληνική πλευρά ζητά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατ’αρχήν την επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.
  • Δεύτερον, τη στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Οργανώσεις Παραγωγών καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση).
  • Τρίτον, να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Οργανώσεων Παραγωγών και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το κράτος μέλος» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους.
  • Τέταρτον να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό που γνωστοποιήθηκε σήμερα ο συνολικός προϋπολογισμός για τη στήριξη των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. ευρώ για δράσεις προώθησης.

Αναλυτικά προβλέπει χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ) και ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 ευρώ, Ισπανία, 1,13 εκατ. ευρώ, Ιταλία 1,28 εκατ. ευρώ και Γαλλία 262.000 ευρώ.

Διαβάστε ΕΔΩ τα μέτρα στήριξης της ΕΕ για όσους παράγουν ροδάκινα και νεκταρίνια και τις αποζημιώσεις που προβλέπονται.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact