ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός Ισλανδίας: Γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμά μας

Το παράδειγμα της Ισλανδίας που επέβαλε έλεγχο κεφαλαίων και εθνικοποίησε τις μεγαλύτερες τράπεζές της, χρησιμοποιείται από πολλούς ως εφικτή λύση και για την περίπτωση της Ελλάδας.

Πρόσφατα, η βρετανική εφημερίδα Telegraph ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα συζήτησαν για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας στα πρότυπα της Ισλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, μιλώντας στο CNN, έχει άλλη άποψη για τις ομοιότητες των δύο περιπτώσεων. Είπε χαρακτηριστικά: «Φυσικά, η κρίση στην Ισλανδία έχει πολλές ομοιότητες με διάφορες άλλες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο, όμως, από την άλλη ήταν και μια ξεχωριστή περίπτωση. Γι’ αυτό και χρειάστηκε να ακολουθήσουμε ανορθόδοξες μεθόδους για να ξεφύγουμε από την κρίση, μια από αυτές ήταν και τα capital controls. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και βρίσκεται κάτω από κοινό νόμισμα. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά με την έννοια ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ένωσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που είχαμε εμείς. Βέβαια, από την άλλη, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα-μέλος, αυτομάτως καθιστά το πρόβλημά της και πρόβλημα όλης της ΕΕ».

Ο κ. Γκουνλάουγκσον επισήμανε πως μετά την επιβολή των capital controls και των άλλων σκληρών μέτρων που χρειάστηκε να λάβει η χώρα του, προχώρησε και σε διάφορα αναπτυξιακά μοντέλα έτσι ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία της. Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια αρκετοί επενδυτές έχουν μπει στη χώρα και δεν τους απέτρεψε ο έλεγχος κεφαλαίων, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα projects που έχουν να κάνουν με την καινοτομία και την έρευνα, τα οποία μπορεί να μην αποδειχθούν όλα κερδοφόρα, ωστόσο δείχνουν την προοπτική της χώρας να ξεφύγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε πριν από επτά χρόνια. 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact