ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προτιμώ να δώσω συντάξεις παρά τη δόση στο ΔΝΤ»

«Αμφιταλαντευόμασταν για τον αν θα πρέπει να πληρώσουμε τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή μισθούς και συντάξεις. Προτιμώ να χρεοκοπήσω μπροστά στο ΔΝΤ ή τους πολίτες της χώρας; Οι συντάξεις και οι μισθοί είναι κάτι το ιερό. Ας σταματήσουν οι δανειστές να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και συνέχισε: «Εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να κάνει μια συμφωνία ή έναν συνταξιούχο, τότε διαλέγω τον συνταξιούχο. Ελπίζω να μπορούν να πληρωθούν και οι δύο».

Παράλληλα, ο κ Βαρουφάκης, σημείωσε: «Δεν συνάδει με τα ήθη της Ευρώπης το take it or leave it. Ας κάνουν μια πρόταση αν θέλουν, άλλα όχι κάτι τέτοιο. Νιώθουν άσχημα με αυτό που έγινε στην Κύπρο και δεν είναι διατεθειμένοι να το ξανακάνουν. Και εμείς δεν τους αφήνουμε περιθώρια να το κάνουν. Η πρόθεση μας είναι να βρούμε μια πλατφόρμα συμφωνία και στο ασφαλιστικό. Αλλά να είναι μεταρρυθμιστική και όχι… επέμβαση χασάπη με πετσόκομμα των συντάξεων. Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο “αγκάθι” . Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ασφαλιστικό τώρα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το να υπάρξει ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι ευχή, πρέπει να είναι στόχος».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά τόνισε πως: «μας ζητούν μαζικές απολύσεις στα εργασιακά, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Τι ζητάμε; Ζητάμε κάτι που δεν έχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γερμανία; Είναι απαράδεκτη αυτή η εμμονή να βλέπουν ως μεταρρύθμιση την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και συμπλήρωσε: «Πράγματι είναι κάτι σαν ‘’στραγγαλισμός’’ τα 2 δις που χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες. Θα κλείσουμε την διαπραγμάτευση και θα αρχίσει να ‘’αναπνέει’’ η οικονομία. Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι να σώσει την ευρωζώνη».
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact