ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ αμυντικών δαπανών το 2020 παρά την πανδημία

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των ικανοτήτων του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού, κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ, παρά την πανδημία της Covid-19 και τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκάλεσε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού ινστιτούτου IISS που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν τα 1,830 τρισεκ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, «παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορονοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας», εξήγησε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, που θεωρείται αυθεντία στο θέμα.

Μερίδα του λέοντος στις ΗΠΑ

Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισεκ. δολάρια), των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισεκ.).

Η τελευταία είναι ο κινητήρας της αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία (25% του συνόλου), όπου η παγκόσμια τάση παρέμεινε αυξητική αν και με λίγο μειωμένο ρυθμό (+4,3% έναντι +4,6% το 2019).

«Πολλές χώρες προσάρμοσαν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους προκειμένου να ανακατευθύνουν χρήματα για βοήθεια στην κρίση ή σε μέτρα υποστήριξης της οικονομίας», σύμφωνα με το IISS. «Ωστόσο, πολλές άλλες μείωσαν απλώς ή ανέβαλαν την αύξηση των προβλεπόμενων δαπανών μάλλον παρά τις περιέκοψαν».

Η Κίνα

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών ικανοτήτων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού, που αυξάνει σημαντικά τον στόλο του, σημειώνοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Και στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται (+2%), κυρίως για να αντιμετωπιστεί η Ρωσία που θωρείται αυξανόμενη απειλή μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, όμως πολλά μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται ακόμη μακριά από τον στόχο να αφιερώσουν στην άμυνα ποσοστό 2% του ΑΕΠ τους το 2024, σύμφωνα με το IISS.

Παίκτες-κλειδιά

«Η δέσμευση παικτών κλειδιά», όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία, «να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους το 2021 και πέρα από αυτό δείχνει την πρόθεσή τους να αποφύγουν τις περικοπές που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008», διευκρινίζει το Ινστιτούτο.

Το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν καταγράψει τη πιο ισχυρή αύξηση μέσα σε μια δεκαετία, με μια αύξηση 4% στη βάση αυξανόμενων ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και της κούρσας για τις νέες τεχνολογίες.

Πηγή: in.gr – φωτό REUTERS/Valentyn Ogirenko

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact